Els nordamericans més rics demanen que se'ls taxi. Un grup de milionaris dels Estats Units -entre els quals hi ha grans noms com Abigail Disney, George SorosChris Hughes, Ian T. SimmonsArnold Hiatt, entre d'altres- ha fet una demanda oberta als polítics mitjançant una carta "no partidista" publicada al diari Medium.com dirigida als candidats a la presidència del 2020 amb la voluntat de "donar suport a una solució de política, i la publicació d’aquesta carta no representa un aval de cap candidat a la presidència", demanant que se'ls apugin els impostos als més rics. 

"Escrivim per demanar a tots els candidats a la presidència, siguin republicans o demòcrates, que recolzin un impost sobre la riquesa moderat sobre les fortunes de l'1/10 de l'1% dels nord-americans amb major renda -és a dir, a nosaltres-". Segons aquest col·lectiu, "el següent dòlar de nous ingressos fiscals hauria de provenir dels financers més afortunats, i no dels nord-americans de renda mitjana i de baixos ingressos".

Una demanda que a Espanya sembla impensable, si bé és cert que la pressió fiscal als Estats Units és molt més baixa que a Europa. En aquest sentit, els demandants apunten que el seu país "té una responsabilitat moral, ètica i econòmica per imposar més la nostra riquesa. Un impost sobre la riquesa podria ajudar a solucionar la crisi del clima, millorar l'economia, millorar els resultats en salut, crear oportunitats i reforçar les nostres llibertats democràtiques. Instituir un impost sobre la riquesa és en l’interès de la nostra república", afirmen a la carta.

De fet, segons les enquestes, impost moderat sobre els nord-americans més rics compta amb el suport de la majoria dels nord-americans: republicans, independents i demòcrates. "Esperem que els candidats a la presidència també reconeguin la força de la idea i s'uneixin a la majoria dels nord-americans en el seu suport. Algunes idees són massa importants perquè els Estats Units formin part de només unes quantes plataformes de candidats", pressionen els rics.

La proposta

Aquest grup de rics apunten que diversos candidats a la presidència, com la senadora Elizabeth Warren, l'alcalde de South Bend (Indiana) Pete Buttigieg, el representant Beto O'Rourke o el representant Tim Ryan ja els donen suport a la idea. La primera proposta que hi ha sobre la taula planteja aplicar l'impost només sobre 75.000 de les famílies més riques del país, i proposa una taxa de 2 cèntims per dòlar sobre els actius després d'una exempció de 50 milions de dòlars, i un impost addicional del dòlar en un patrimoni superior als 1.000 milions. D'aquesta manera, els individus amb 49,9 milions o menys de dòlars no pagarien l'impost.

Amb aquesta proposta s'estima que es generarien prop de 3 bilions de dòlars en ingressos fiscals en deu anys, cosa que, segons expliquen a la carta, amb els ingressos obtinguts "es podria finançar substancialment el cost de les inversions intel·ligents en el nostre futur, com ara la innovació en energia neta per mitigar el canvi climàtic, la cura infantil universal, l’alliberament del deute dels préstecs estudiantils, la modernització de la infraestructura, els crèdits fiscals per a famílies de baixos ingressos, les solucions de salut pública i altres recursos vitals". Aquesta és la primera proposta específica existent, introduïda per la senadora Warren. 

Aquestes xifres evidencien la realitat nordamericana: la gran bretxa entre els més rics i la classe mitjana i baixa del país que lidera Trump. El primer 1/10 de l'1% de les llars més riques té gairebé tanta riquesa com tots els nord-americans del 90% inferior. "Els que signem aquesta carta gaudim de fortunes poc freqüents, però cadascú vol viure en una Amèrica que resol els reptes més grans del nostre futur comú", asseveren.

Salut, justícia i crisi climàtica

El missatge és clar: atraure el suport no només de la societat sinó d'aquells que serien taxats. Els motius per adherir-s'hi, segons els artífexs de la carta, es basen en la "justícia social" per tancar la gran bretxa en taxes impositives efectives entre famílies molt riques i tots els altres -com a exemple, Warren Buffet assenyala que ell està taxat a un tipus més baix que el seu secretari-;  en el fet que "enforteix la llibertat i la democràcia nord-americanes" i asseguren que és "patriòtic". 

"A la nostra república, el deure patriòtic de tots els nord-americans és aportar el que puguin per a l'èxit del país, i els més rics no són una excepció. Altres han posat molt més en la línia dels Estats Units. Els que estem en un 10% dels més rics de l'1% més rics haurien d'estar orgullosos de pagar una mica més de la nostra fortuna cap al futur dels Estats Units. Estarem molt bé: assumir aquest impost és el mínim que podem fer per enfortir el país que estimem", apunten.

La carta, que ha corregut ja per arreu, s'ha rebut amb entusiasme entre la massa social, però queda a l'espera de la reacció política.