Mariano Puig, empresari català i expresident de Puig, ha mort aquest dimarts als 93 anys. Puig va ocupar durant dècades càrrecs de responsabilitat dins de Puig, empresa de moda i perfums. 

Puig va entrar a l'empresa familiar l'any 1950 i és la segona generació familiar que s'hi va dedicar després que el seu pare, Antonio Puig Castelló, fundés la companyia l'any 1914, segons informa la mateixa empresa, i va ser el gran artífex de l'expansió del grup durant la segona meitat del segle XX.

Llicenciat en enginyeria química, va portar Puig a ser una de les grans companyies familiars catalanes i una de les sis grans perfumeries del món.  A  més, va ser qui va assentar les bases de l'empresa tal com la coneixem avui en dia, una companyia que aspira a facturar milers de milions d'euros. 

Puig va assumir el control de la companyia familiar amb 30 anys, l'any 1957, i va destacar per la seva expansió internacional. De fet, l'any 1962 va obrir la primera filial a l'estranger i durant aquella dècada va construir la planta al parc industrial del Besòs per respondre a l'enorme creixement internacional de l'empresa. 

En una nota publicada per la companyia, es destaca que "des de jove, va destacar per la seva capacitat empresarial de lideratge i pel seu olfacte per a l'expansió, establint importants llaços amb els Estats Units, el Carib i França".

 A més, Puig va ser un dels fundadors de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), organització que va presidir entre 1995 i 1997, i que aglutina més d'un centenar d'empreses familiars espanyoles.

L'any 1998, després de quasi mig segle ocupant llocs de responsabilitat dins de l'empresa, va fer un pas al costat, va cedir el dia a dia de l'empresa al consell d'administració i es va jubilar definitivament l'any 2004, quan el seu fill, Marc Puig, va passar a ocupar la direcció de la companyia, lloc que encara ocupa avui dia.

Puig també va rebre nombrosos reconeixements per la seva trajectòria empresarial. L'any 1998 va ser guardonat –en representació de la família- el Distinguished Family Business Award per part de l'IMD, mentre que l'any 2003 va rebre el Family Business Award de la Kellogg University de Chicago. A l'Estat, Mariano Puig va rebre la Medalla d'Honor de Foment del Treball a la trajectòria empresarial l'any 2014 i la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball, concedida pel Ministeri de Treball i Seguretat Social l'any 2016. Finalment, el febrer de 2019, el rei Felip VI va atorgar-li el premi Regne d'Espanya per la seva trajectòria empresarial en un acte celebrat a l'IESE de Barcelona.

Actualment, Puig, compta amb marques de prestigi dins del seu grup com Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier, Nina Ricci, Charlotte Tilbury, Isdin o Uriage, entre d'altres.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu de Mariano Puig