Catalunya continua treballant per portar noves inversions estrangeres al país que augmentin el valor afegit de la indústria catalana. Aquest dilluns, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que l’empresa sud-coreana Iljin Materials, fabricant de components de bateries, obrirà una nova fàbrica a Mont-roig del Camp (Baix Camp) que donarà feina a 500 persones. Es tracta de la primera planta de producció a Europa de l'empresa sud-coreana i compta amb una inversió inicial de 600 milions d’euros. Concretament, el conseller ha anunciat aquesta nova inversió a Catalunya després de reunir-se amb els directius d'Iljin a Seül i ha destacat que aquesta companyia és “una de les úniques empreses en l’àmbit mundial” dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics, ressaltant així la importància de l'acord.

Pel que fa a l'obertura de la fàbrica, el Govern i Iljin calculen que estarà operativa a partir del 2024 i tindrà una superfície de 30.000 m² entre la fàbrica en si i les àrees de logística i un edifici tècnic. Com s'ha dit, en aquesta nova planta s'hi fabricaran components de bateries, concretament, s'hi fabricarà elecfoil, una làmina de coure patentada per la multinacional que és un element bàsic per a les bateries de liti. Des del Govern asseguren que la fabricació d'aquest producte fa que la inversió d’Iljin a Catalunya sigui realment "estratègica i d’alt valor afegit”, ja que és un component “clau” per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit.

A més a més, un fet no gens menyspreable és que, tal com ha destacat Torrent, el projecte d'Iljin és la inversió greenfield més gran dels últims 20 anys a Catalunya, és a dir, que es tracta d’una companyia que encara no tenia presència a Catalunya. Els artífexs d'aconseguir que finalment Iljin es decidís per Mont-Roig han estat els equips de Barcelona i Seül d’ACCIÓ amb col·laboració amb l'ajuntament del municipi. De fet, va ser l’oficina d'ACCIÓ a la capital coreana qui va identificar l’interès de la companyia per expandir-se a Europa i de seguida es va posar a treballar perquè es materialitzés la inversió. Alhora, cal destacar que es tracta de la inversió industrial més elevada dels últims 20 anys a Catalunya en el sector de les bateries. En concret, Iljin ha rebut el suport de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquesta unitat treballa, des de Barcelona i des de la xarxa de 40 Oficines Exteriors d’ACCIÓ, en la captació de nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya. Al mateix temps, assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar-ne el procés d’inversió.

roger torrent corea del sur ACN
Roger Torrent tanca el tracta amb el CEO de l'empresa / ACN

Per altra banda, el titular d’Empresa i Treball ha subratllat que aquesta operació “respon a la prioritat del Govern de reindustrialitzar el país en clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que tinguin un efecte arrossegador en la nostra economia, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la nostra societat”. Així mateix, ha remarcat que “és una notícia magnífica per al futur de la indústria de l’automoció a Catalunya” i ha agraït als responsables de l’empresa coreana “la seva decisió d’invertir a Catalunya i la seva confiança en l’ecosistema productiu català a l’hora d’implantar la seva producció a Europa”.

Bona rebuda al territori

Finalment, pel que fa a l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l'anunci assegurant que “quan les administracions es posen d'acord i treballen conjuntament, les coses surten bé". En aquest sentit, ha recordat que el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de l'economia local, la qual cosa els ajudarà a “diversificar-la”. També s’ha mostrat convençut que la ubicació del municipi ha estat determinant a l’hora de convèncer l’empresa, i ha explicat que pròximament visitaran la fàbrica que Iljin té a Malàisia. “Ens han portat molta informació, però, tot i això, volem anar a veure de quina indústria estem parlant, volem traslladar als veïns què es posarà a la nostra zona per la importància que té”, ha afegit.

El CEO d’Iljin, Jeon-Sik Yang, per la seva banda, ha afirmat que un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima, “ja que la temperatura que hi ha a Mont-roig és idònia per a la producció d’aquest material, l’elecfoil. D’altra banda, el suport i ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament durant tota la negociació ha estat determinant per a la nostra elecció, així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil”. La situació estratègica de Catalunya també ha estat un element determinant, ja que “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran abastir a tots els nostres clients europeus”.

 

Corea del Sud i la seva inversió en R+D

Amb una població de 50 milions de persones, Corea del Sud és una de les economies que inverteixen més en R+D i innovació i una de les potències tecnològiques a escala internacional. Lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg i destina anualment més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+I, fet que el converteix en el segon país de l’OCDE que inverteix més en aquest àmbit.

A més, Corea del Sud és un dels països prioritaris en el marc de l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, ja que compta amb un gruix molt rellevant d’empreses en sectors en què Catalunya també disposa de forta tradició industrial, com l’automoció, la química, l’energia i les TIC. Alguns projectes rellevants d’inversió d’empreses sud-coreanes a Catalunya són els de Smilegate, que recentment ha obert a Barcelona el seu primer estudi internacional de desenvolupament de videojocs, o la química Miwon, que va obrir a Manresa la seva primera planta de producció fora d’Àsia.

Iljin, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, té actualment 1.100 treballadors a escala internacional i des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan, però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. La companyia compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.