Una de les jornades alternatives al MWC ha estat el I Congrés de Sobirania Tecnològica / Facebook

Ja fa anys que diferents organitzacions crítiques amb la indústria de telefonia i el Mobile World Congress (MWC) organitzen una programació paral·lela per denunciar la cara més fosca del sector, com ara la utilització dels beneficis obtinguts de la extracció de minerals com el coltan per a la fabricació de components de mòbils i altres aparells electrònics, per al finançament de grups armats que controlen les zones mineres, on els miners treballen en condicions infrahumanes.

Aquest any les jornades han començat diversos dies abans del MWC, el 19 de febrer, i coincidiran amb el congrés mundial dimecres dia 24. En aquest dia, en què el MWC celebrarà la seva tercera jornada, tindran lloc el Mobile Social Congress i el Mobile Commons Congress.

23 a la tarda: Mobile Social Congress

El primer congrés, que tindrà lloc al Casinet d'Hostafrancs el mateix dia 24 a partir de les 17:30h de la tarda, oferirà una sèrie de taules rodones, entre les quals destaquen la de l'origen dels minerals amb què es fan els mòbils, amb la presidenta d'Amnistia Internacional Catalunya, Maria Cañadas, i el membre de la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo, Josep Maria Royo. Després de dinar hi haurà tallers en paral·lel fins les 16:00h.

24 al matí: Mobile Commons Congress

El segon, que se celebrarà a la Universitat Politècnica de Catalunya a partir de les 9:00h, reivindica les tecnologies de codi obert per reutilitzar els dispositius electrònics i reduir l'impacte ambiental, i tractarà l'obsolescència programada i les deixalles electròniques.

Participació de 'Fairphone'

Al Mobile Social Congress de dimarts 23 hi participarà la marca neerlandesa fundada el 2013 "Fairphone", que acaba de presentar el seu Fairphone 2, un terminal modular pensat per tenir una llarga vida útil i ser reparat per l'usuari, tot intentant provocar el mínim perjudici humà i ambiental -admeten que no poden garantir 100% que els minerals amb els quals estan fets provenen de zones lliures de conflicte, tot i que procuren tenir tot el procés productiu controlat per minimitzar-ne l'impacte. Aquesta marca va assistir al MWC del 2013, 2014 i 2015.

 

Programació conjunta

La programació d'aquestes jornades es fa per primera vegada sota la mateixa campanya, amb el lema comú "Plantem Cara al MWC". Per aquest motiu se celebren de forma alternativa per facilitar l'assistència a totes. Les iniciatives ja han començat aquesta setmana, amb el Congrés de Sobirania Tecnològica a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i les Jornades AntiMWC a l'Ateneu Llibertari de Sants.