Els ministres d'Economia i Finances d'Espanya, Itàlia, França i Alemanya reclamen un impost mínim global del 15% a les empreses. En el marc de la reunió del G7 a Londres, els ministres Nadia Calviño, Daniele Franco, Bruno Le Maire i Olaf Scholz veuen la proposta d'establir un tipus mínim del 15% com un "inici prometedor" de la cimera. En una carta publicada aquest divendres pel diari britànic The Guardian, els ministres asseguren que "la introducció d'un sistema impositiu internacional més just i eficient ja era una prioritat abans de la crisi i serà encara més necessari per sortir-ne".

L'article arriba després que el president dels Estats Units, Joe Biden, també s'hagi mostrat favorable a fixar un tipus mínim del 15% per les empreses. "Tenim la confiança que trobarem l'ocasió necessària per assolir un acord global al G20 a Venècia al juliol. Està a l'abast", diuen.

El 'dúmping fiscal' de les tecnològiques

Els ministres d'Economia i Finances d'Espanya, França, Alemanya i Itàlia consideren que ha arribat el moment de tancar un acord que defineixi un nou sistema fiscal internacional, de manera que s'estableixi un impost mínim de societats i que els gegants digitals paguin imposats allà on obtenen els seus beneficis.

Segons el parer de Madrid, Berlín, París i Roma, la crisi "ha accentuat les desigualtats" i ha afavorit que les multinacionals evitin pagar l'impost de societats buscant països amb menor pressió fiscal, alguna cosa que "l'opinió pública no continuarà acceptant".

En l'article, els ministres argumenten que la crisi ha beneficiat les grans companyies tecnològiques més que a qualsevol altre sector i que "el fet que el seu negoci sigui en línia no vol dir que no hagin de pagar impostos". A més, remarquen que, en un moment d'augment de les desigualtats, les multinacionals tenen estratègies per evadir impostos.

"El dúmping fiscal no pot ser una opció a Europa ni en cap país del món. Aquesta pràctica només portaria a una caiguda encara major de la recaptació de l'impost de societats, més desigualtat i la impossibilitat de finançar els serveis públics bàsics", agreguen.

Per això, la possibilitat d'un acord seria una forta empenta per al multilateralisme i indicaria "el compromís de treballar junts sobre en els assumptes de major transcendència global".

La cimera del G7

Els ministres de Finances del G7, Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, França, el Japó, Itàlia i el Canadà, més la Unió Europea, es reuneixen aquest divendres i demà a Londres, abans de la cimera de líders del grup que se celebrarà a Anglaterra entre l'11 i el 13 de juny.

Si bé Espanya no forma part del G7, Calviño, que és també vicepresidenta segona del Govern espanyol, ha signat la missiva per ser la quarta economia de la Unió Europea i per a mostrar la unitat en el bloc europeu.

El Regne Unit, amfitrió de la cita ministerial i del cim de líders del G7 al comptat anglès de Cornualla, s'ha mostrat "optimista" en les últimes hores sobre la possibilitat d'un acord, segons fonts governamentals.

"Durant més de quatre anys, França, Alemanya, Itàlia i Espanya hem treballat conjuntament per a crear un sistema fiscal internacional adaptat al segle XXI. En aquest temps, hi ha hagut molt estira-i-arronsa. És el moment d'arribar a un acord", escriuen els signants.

En cas de prosperar aquest acord, haurà de ser avaluat pel G20 i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

 

Foto principal: la ministra espanyol d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño / Europa Press