El Ministeri de Treball i Economia Social, dirigit per Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimecres que ha patit un atac informàtic, segons han anunciat al seu compte de Twitter. 

El Ministeri ha anunciat que els seus responsables tècnics i el Centre Criptològic Nacional treballen conjuntament per determinar l'origen i restablir els serveis amb normalitat. Per ara no s'han comunicat les causes del ciberatac, però mitjans com Vozpopuli apunten que l'origen podria ser un virus. La ministra Díaz encara no s'ha pronunciat sobre l'atac.

TUIT Ministerior de Trabajo

Tres mesos després del SEPE

El nou ciberatac ha tingut lloc exactament tres mesos després que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE per les seves sigles en castellà) caigués per un altre atac informàti​c. En aquella ocasió es va veure afectada la tant la web com la seu electrònica. El servei informàtic va ser infectat per un ransomware, un mena de software que pot xifrar i bloquejar l'ordinador. La finalitat dels atacants que fan servir aquest mètode és obtenir diners a canvi de tornar el sistema a la normalitat.

El ciberatac al SEPE va deixar a molts usuaris sense poder tramitar qüestions relacionades amb l'atur i els ERTO. El Ministeri va comunicar que el ciberatac no havia posat en perill les dades dels usuaris i tampoc no havia posat en perill el cobrament de les prestacions o altres subsidis. Tot i això, les xarxes van respondre amb indignació. 

L'impacte de l'atac virtual al SEPE es va allargar durant dies. Fins al dia 15 de març el Ministeri no va poder tornar a treballar amb certa "normalitat", però no havia tornat al seu ple rendiment. 

Preocupació per l'amenaça virtual

Els ciberatacs presenten una amenaça cada cop més perillosa en una societat altament digitalitzada com l'actual. Per això amb el temps han anat sorgint diverses iniciatives per prevenir-los o crear un protocol d'actuació.

El passat 5 de juny el Partit Popular va presentar una pregunta al Parlament Europeu reclamant la creació d'un pla de prevenció i protecció contra els atacs informàtics. En la seva iniciativa els populars se centren en la protecció de les empreses i no les institucions. 

 

Imatge principal: La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant una roda de premsa / Efe