Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda en contra de l'escalada dels preus de la llum que estem vivint en els últims mesos. Segons la Guàrdia Urbana unes 1.800 persones han anat des de plaça Universitat fins a l'Arc de Triomf reclamant una rebaixa del preu de la llum i carregant contra les companyies elèctriques, fins i tot reclamant-ne l'expropiació. Al llarg del recorregut s'han sentit molts crits reivindicatius com “volem el que és nostre: aigua, llum i sostre” o "Endesa i Iberdrola, esteu robant al poble".

La marxa ha estat organitzada per diverses d'organitzacions, moltes d'elles sindicats d'habitatge de tot Barcelona, que han recorregut el centre de la capital catalana sota el lema "parem l'estafa de la llum". Han mostrat pancartes amb missatges com "empreses culpables, governs responsables" i "aquest hivern no passarem fred", entre altres frases i un cop llegit el manifest de la marxa, s'han cremat uns cartons amb els logos de les principals companyies elèctriques.

Preu de la llum Pau de la Calle

Pau de la Calle

Gent de totes les edats han denunciat l'augment de la factura elèctrica d'un 44% respecte a l'any passat, que veuen un "abús" per part d'un mercat controlat per empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy. De fet, part dels càntics de la protesta han anat adreçats a aquestes companyies, com "Endesa, Iberdrola, esteu robant al poble" o "les elèctriques ens roben i els governs col·laboren".

Reduir i regular els preus de l'electricitat

La protesta ha exigit posar en marxa "mesures estructurals per reduir i regular els preus de l'electricitat" i, alhora, protegir els col·lectius més vulnerables, especialment ara que s'apropa l'hivern. Com va explicar Mónica Guiteras, membre de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, durant la presentació de la manifestació, "són persones que estan vivint l'escalada dels preus de la llum amb angoixa, sense informació clara, amb un model d'opacitat i amb les decisions clau preses entre despatxos".

A més, l'estancament dels salaris i les pensions no permeten fer front als preus del combustible, que han pujat un 23%, o la cistella bàsica d'aliments, que s'ha incrementat un 15%. Els organitzadors també assenyalen que hi ha entre un 10 i un 15% de la població que viu en situació de pobresa energètica, per això creuen "insuficients" les mesures anunciades pels governs, als quals acusen d'haver "cedit davant l'oligopoli".

Tensió amb la policia

Al final de la manifestació un petit grup de manifestants ha volgut acostar-se a la seu d'Endesa, que està a l'Avinguda Vilanova amb el carrer Nàpols, a toca de l'Arc de Triomf, però s'ha topat amb diverses patrulles de la Brimo. En aquest punt s'han viscut moments de tensió entre els policies i els manifestants, però sense cap mena d'incident. 

Preu de la llum Pau de la Calle

Pau de la Calle

Baixa el preu de la llum

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha situat per a demà diumenge en 131,5 euros el megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa un descens de més del 16% respecte al preu fixat per a avui després de caure per tercer dia consecutiu.

No obstant això, el preu per a demà, dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, és un 66% superior al del diumenge anterior, just fa una setmana, quan l'electricitat es va pagar a 79 euros/MWh, el preu més baix des del passat 1 d'agost. A més, el preu de demà quintuplica l'import que va marcar el pool durant el primer diumenge de novembre de l'any passat (27,22 euros).