MásMóvil va llançar aquest diumenge una OPA amistosa per aconseguir el control d'Euskaltel per gairebé 2.000 milions d'euros, la qual compta amb el suport dels tres principals accionistes del grup basc, Zegona, Kutxabank i corporació Alba, propietaris del 52,38% de les accions.

L'OPA, que ja ha estat comunicada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i llançada a través de Kaixo Telecom, una societat participada al 100% per MásMóvil, és d'11,17 euros per acció, la qual cosa suposa una prima del 26,8% sobre el preu mitjà de les accions d'Euskaltel dels últims sis mesos.

L'oferta està vinculada a aconseguir almenys el 75% de les accions i les pertinents autoritzacions, segons va comunicar Euskaltel a la CNMV i va informar MásMóvil en una nota de premsa. MásMóvil també va assegurar que es mantindran les marques Euskaltel, Telecable, R i Virgin, i que les societats Euskaltel i MásMóvil Ibercom continuaran tenint la seva seu social a Euskadi, mentre que RCable i Telecable Telecomunicacions, a Galícia.

Segons es va comunicar a la CNMV, Euskaltel continuarà existint durant cinc anys almenys com una societat separada participada per MásMóvil, amb domicili social i fiscal a Euskadi i mantenint la marca "Euskaltel". A partir d'aquest període, la modificació dels compromisos requerirà el 90% del vot favorable del capital social del grup, sempre que tingui aquesta mateixa composició accionarial.

A més, MásMóvil s'ha compromès a no presentar un expedient regulador d'ocupació (ERO) durant almenys cinc anys i a prioritzar el desplegament de la seva xarxa 5G a Euskadi, entre altres compromisos com el de no vendre les accions d'Euskaltel a un preu per acció superior al finalment abonat als venedors en el termini de 2 anys, excepte una eventual venda del grup o sortida a bossa del grup.

En cas que s'acabés confirmant aquesta operació, el grup resultant serà el quart de telecomunicacions d'Espanya, després de Movistar, Orange i Vodafone, un lloc que ja ocupa ara MásMóvil. Per tant, a nivell numèric, aquesta OPA servirà a MásMóvil per consolidar la seva posició al mercat espanyol. La suma de MasMóvil i Euskaltel donarà lloc a un grup amb prop de 14 milions de línies, uns ingressos estimats d'aproximadament 2.700 milions d'euros, 26 milions de llars connectades amb fibra, i més de 1.500 empleats.

Pujada en borsa

Després de l'anunci de l'OPA per part de MásMóvil, les accions d'Euskaltel s'han disparat un 16% aquest dilluns a la Borsa espanyola. Tant és així que en l'inici de la jornada borsària, els títols d'Euskatel s'han situat com els que més pugen de tot el mercat espanyol. En l'acumulat de l'any, la companyia es revalora un 29,42%.

Aprovació del govern espanyol

A més de l'aprovació de la CNMV, l'OPA, previsiblement, haurà de ser autoritzada pel Consell de Ministres, tenint en compte la normativa sobre moviments de capitals i de les transaccions econòmiques amb l'exterior.

Per això, MásMóvil iniciarà el procediment per a la sol·licitud d'autorització tan aviat com li sigui possible davant la Direcció General de Comerç Internacional i Inversions del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i també davant la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC), de qui també requereix el permís. Finalment, també haurà d'autoritzar-ho la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals.

De moment, el govern espanyol no s'ha pronunciat sobre l'OPA, però qui sí que ho ha fet és el govern basc. L'executiu ha assegurat que veu "amb bons ulls" l'operació, ja que es tracta "d'un acord entre empreses del país".

El govern basc ha assenyalat que "ha seguit de prop aquesta operació" i que la veu amb bons ulls, ja que és "una decisió conjunta permet guanyar múscul en capacitats tecnològiques i oportunitats de digitalització per al conjunt d'Euskadi".