Manca d'entesa. Les negociacions entre sindicats i patronal de cara a rubricar un nou acord salarial per enguany s'han tancat sense acord, segons han explicat aquest dijous els sindicats. Els agents socials han mantingut una reunió per abordar la situació del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), després de les últimes propostes intercanviades entre patronals i sindicats en matèria salarial. Es tracta d'una trobada que ha conclòs sense possibilitat de tancar un acord, tal com han assenyalat totes les parts. Per als sindicats és imprescindible una clàusula de garantia salarial que actualitzi a finals d'any els sous dels treballadors conforme a la inflació, davant la incertesa dels preus. Però això és inassumible per a la patronal, que considera que pot generar una espiral inflacionista.

"La diferència insalvable està relacionada amb la clàusula de revisió salarial", ha apuntat CCOO, que ha afegit que les patronals no volen recollir en un acord general aquest instrument. És per això que "les parts han donat per tancada la taula de negociació per enguany". Tot i això, des d'UGT han matisat que s'han acabat les negociacions de l'increment salarial, però que hi ha "altres temes que es negocien" en el marc de l'AENC i no tanquen la porta a tornar a obrir el tema salarial "més endavant". "Per a UGT no s'ha trencat res", indiquen. Els sindicats ja havien avançat que, si no s'aconseguia un acord de recomanació salarial, mantindrien les seves propostes de cada conveni sense descartar mobilitzacions. De fet, totes les parts reconeixen que es "tensarà" la negociació col·lectiva i que hi haurà un augment de la conflictivitat laboral.

L'acord "no és fàcil"

Per la seva banda, la CEOE diu que "les posicions segueixen molt allunyades entre les parts i que l'acord no sembla possible en aquest moment". Fonts de la patronal assenyalen a Efe que dilluns hi haurà una reunió de secretaris generals i dimarts una altra del Comitè Executiu, on se sotmetran a consulta aquestes qüestions. Tanmateix, altres fonts de la CEOE asseguren a Europa Press que "tècnicament" les negociacions amb els sindicats sobre el pacte de rendes no estan trencades. 

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reconegut aquest dijous que la negociació de l'acord nacional de convenis "no està sent fàcil" donada la "complexitat" del context econòmic actual. En una situació marcada per la inflació, el màxim representant de la patronal ha demanat que s'actuï amb "prudència" pel que fa a l'increment dels salaris, tot defensant que les petites empreses "ja no poden assumir més costos". En aquest sentit, Garamendi ha demanat als sindicats que facin un exercici de "responsabilitat" i que no cridin els treballadors a fer vaga. "Ells sabran què fan, però no crec que sigui el moment", ha opinat, en declaracions durant la reunió del Cercle d'Economia. Per altra banda, el president de la CEOE ha recordat que l'acord nacional de convenis és una proposició i que, en cas que no s'arribi a un pacte amb els sindicats, hi ha més de 5.000 meses obertes per negociar pujades salarials en les diferents empreses i sectors de l'Estat. A més, ha insistit en el fet que el govern espanyol "no ha d'intervenir" en el pacte de rendes, ja que és un acord entre treballadors i empreses.

Propostes

Respecte de les recomanacions individuals per negociar convenis col·lectius, el sindicat CCOO ha estat clar: "Desplegarem amb més intensitat el desenvolupament de la negociació col·lectiva, tant en l'àmbit sectorial com en el d'empresa, on plantejarem les propostes realitzades en matèria salarial efectuades a la taula de l'AENC". També la CEOE ha mostrat la seva intenció de donar forma a unes recomanacions pròpies per a la negociació col·lectiva.

La proposta que van portar els sindicats a la taula de negociació recollia una pujada del 3,4% per al 2022. Per al 2023, la recomanació salarial era del 2,5%, xifra a la qual se sumaria una part variable amb l'evolució de l'IPC del 2022 fins a arribar a un mínim del 3%, un esquema que es repetiria per al 2024, amb un increment del 2% i un variable en funció de la inflació de 2022 i 2023 amb un mínim del 2,25%. Per al 2025, l'esquema vincula l'augment a la dada de l'IPC de desembre del 2024 més un 0,25% addicional. La proposta sindical tenia com a objectiu que els treballadors no perdin poder adquisitiu, de forma que aplicava la clàusula de garantia salarial repartint el seu impacte entre 2023 (50%), 2024 (25%) i 2025 (25%). La CEOE, per la seva banda, plantejava un increment del 3% per enguany i del 2% tant per al 2023 com per al 2024, sense incloure cap mena de clàusula de reversió salarial.