Londres preveu una caiguda de fins al 10,7% del PIB en 15 anys en un panorama de Brexit sense acord, segons els últims pronòstics oficials. El govern britànic ha publicat aquest dimecres un informe sobre l'impacte del divorci europeu en què constata que en tots els escenaris del Brexit, l'economia empitjorarà.

En el millor dels casos la seva economia es reduiria un 0,6% el 2036, un escenari basat en el pla de Chequers, presentat per la primera ministra britànica Theresa May i que va ser rebutjat. El seu ministre d'economia, Philip Hammond, ha admès en una entrevista a la BBC que en un "sentit purament econòmic" els britànics estaran pitjor fora de la UE perquè marxar crearà "obstacles" al seu comerç. Tanmateix, Hammond ha defensat que no només es tracta d'una qüestió econòmica i que l'acord de May portarà "beneficis polítics" com "controlar" les seves aigües pesqueres.

L'anàlisi econòmica també conclou que, si Londres pogués tenir una relació amb la UE similar a la que té Noruega, el seu PIB cauria un 1,4%, mentre que si fos com la que té amb el Canadà seria de fins al 4,9%. "L'economia empitjorarà lleugerament en la versió de la futura associació que prefereix la primera ministra", ha dit Hammond. La idea de May és establir amb la UE un acord d'associació com el que té Turquia o els països balcànics amb el bloc europeu.

Impacte per regions

En un Brexit sense acord, el nord-est d'Anglaterra i West Midlands serien les més perjudicades econòmicament, segons l'anàlisi. Aquestes regions van ser les més favorables a sortir de la UE en el referèndum sobre el Brexit. Per contra, Londres i Escòcia, favorables a quedar-se al bloc europeu, serien les menys afectades.

D'altra banda, si May aconseguís el tipus d'associació que vol, l'impacte econòmic seria major per a Londres i el sud-est del país, però menor per a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Segons l'anàlisi, la capital del país i un dels majors centres financers mundials sortiria perjudicada en aquest escenari per "l'augment dels costos comercials en els serveis financers i empresarials" en comparació amb els que podria patir el comerç de béns.

Votació a Westminster

Quan falten menys de dues setmanes per la votació de l'acord de sortida al parlament britànic, Hammond ha defensat que "vendran" el pacte. En cas que no siguin capaços de convèncer els 650 diputats a la cambra dels comuns, el ministre d'economia ha dit que llavors el govern de May "decidirà quina és la millor manera de procedir". Respecte a la possibilitat de quedar-se a la UE, Hammond ha defensat que no és políticament "viable".