El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs baixarà aquest dimarts un 8,93%, fins als 207,14 euros el megawatt hora (MW/h), el nivell més baix dels últims sis dies, encara que tornarà a marcar un rècord històric per a un dimarts.

Es tracta del sisè dia consecutiu en què el preu se situa per sobre de la cota dels 200 euros, un nivell que es va sobrepassar per primera vegada en la història el passat 5 d'octubre. Va ser a finals d'agost quan es van superar els 100 euros i, en només mes i mig, ha més que duplicat el seu valor.

Respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs espanyol estava en 184,29 euros/MWh, la pujada és del 12,4%. Comparant-ho amb fa un any (35,71 euros/MWh), el preu de l'electricitat es multiplica gairebé per sis (480%).

El preu més alt i baix del dia

El preu més alt aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan assolirà els 256,33 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 15.00 hores i les 16.00 hores, quan cotitzarà a 171,60 euros/MWh.

Després del descens registrat dissabte i diumenge per la menor demanda, el preu de l'electricitat va reprendre dilluns el camí alcista després de registrar divendres el segon registre més alt de la història.

No obstant això, ja fa més d'una setmana que no es registra un nou rècord absolut capaç de polvoritzar els 288,53 euros que es van arribar a marcar el passat 7 d'octubre.

La petició de la Cambra de Comerç

La Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat aquest dilluns revisar el model de formació de preus al mercat elèctric regulat per frenar l'augment de la factura de la llum. La corporació ha alertat de més volatilitat en els preus de l'electricitat en el consum de l'Estat en comparació amb el conjunt de la zona euro i l'ha atribuït al funcionament del sistema de formació de preus al mercat regulat espanyol i a la presència de consumidors més gran en aquest segment en comparació amb la majoria d'economies de l'entorn.

Per aquesta raó, l'entitat ha demanat redissenyar el sistema de formació de preus del mercat elèctric regulat. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir "l'elevada transmissió" a curt termini dels preus a l'engròs al consumidor i a les empreses per reduir episodis d'elevada volatilitat i reduir la incertesa dels agents econòmics.

La Cambra també ha proposat disminuir les barreres d'accés a contractes amb un horitzó de preus a mitjà i llarg termini per part dels petits consumidors i les empreses amb elevat volum de demanda.

 

Foto principal: Una factura del consum de la llum / Europa Press