Les polítiques monetàries convencionals tenen marges més petits per estimular l'economia durant les crisis econòmiques, va explicar Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal, en el seu discurs al Fòrum econòmic de Jackson Hole (Wyoming, EUA). "La caixa d'eines és insuficient per fer front a les actuals circumstàncies", va dir. La nova normalitat ha fet perdre als bancs centrals el seu prestigi d'entitats infal·libles.

"El panorama econòmic és incert i la política monetària no segueix un curs preestablert", va indicar al fòrum dels principals banquers centrals del món. En el futur, el creixement pot ser més lent i les condicions econòmiques només són intel·ligibles en perspectiva", va dir.

John Williams, president la Reserva Federal de Califòrnia, que va ser cap d'investigació quan Yellen va estar al capdavant d'aquest banc central, ha indicat en un estudi recent que "les recessions seran més llargues i profundes".

Yellen va dir que l'eina feta servir de tipus d'interès molt baixos no han demostrat la seva eficàcia, i creu que la compra de deute a través de l'aplicació de la quantitive easing (QE), o flexibilització monetària, és més apropiada en temps difícils encara que siguin impopulars.

Resulta tan complicat predir el futur, va dir, que hi ha un 70% de possibilitats que l'evolució dels tipus puguin anar des del 0% al 3,5% el 2017, i del 0% al 4,5% el 2018". El rang de variació dels tipus és bastant ampli, va explicar, encara que va xifrar en un 3,5% el tipus mitjà en fases d'estabilitat.

Evolució autònoma de la inflació

Una qüestió que fa difícil traçar una trajectòria dels tipus és l'evolució autònoma de la inflació. Una baixada de tipus com la que s'ha realitzat i una creació de diners exorbitants no ha fet augmentar els preus sinó limitar-los o reduir-los. L'envelliment de la població pot ser una de les causes de la baixa productivitat i del sentiment d'una pèrdua de riquesa.

Per a la presidenta de la Reserva Federal "hi ha una escassetat d'inversió atractiva", per la qual cosa les taxes de formació bruta de capital continuen sent febles.

Quant al manteniment de polítiques monetàries expansives ha reconegut que pot produir la revalorització dels actius (bombolles) i que les compres de deute poden, posteriorment, fer més difícil la pujada de tipus en fer malbé els balanços dels bancs centrals en la seva venda. "Caldrà continuar buscant noves eines" per fer front als riscos futurs, va indicar.

Un expert americà va comentar així el discurs de Yellen, la vida s'ha fet més complicada, i els bancs centrals no són una excepció sobre la qual no s'aplica aquesta regla.