Expoquimia i Equiplast, els esdeveniments referents per a les indústries química i del plàstic, tornen junts del 30 de maig al 2 de juny al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona amb una mostra de solucions innovadores, espais de coneixement i oportunitats de networking per donar resposta als grans reptes vinculats a la sostenibilitat. Sumaran 590 expositors directes de 15 països amb la representació de 1.500 marques, així com un centenar de conferències, jornades i altres activitats.

Expoquimia i Equiplast prendran el pols a dues indústries transversals i essencials en l'economia del país, especialment la química que factura a Espanya gairebé 90.000 milions d'euros anuals i proveeix de productes i tecnologies al 98% dels sectors productius, segons dades de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE). Per això és un actor estratègic per fer front al canvi climàtic i avançar en energies renovables com l'hidrogen, sense oblidar nous desenvolupaments en sectors amb un impacte directe en la vida quotidiana com l'agroalimentari, farmacèutic, la mobilitat o les tecnologies digitals.

Per la seva part, el sector espanyol del plàstic genera una xifra de negoci anual de prop de 28.000 milions d'euros, segons un estudi d'Equiplast, i busca accelerar la seva transició cap a l'economia circular convertint els residus d'aquest material versàtil, resistent i amb una llarga vida útil en un recurs valuós i inesgotable per a la fabricació de nous materials i productes en sectors com el packaging, la construcció, automoció, electrònica, jardineria o tèxtil entre altres.

2Y8A3189
 

Oferta comercial

Organitzats per Fira de Barcelona, Expoquimia i Equiplast ocuparan la totalitat del Pavelló 3 del recinte de Gran Via amb 21.000m² . En tractar-se de salons industrials, els sectors de maquinària, equips i tecnologia tindran especial protagonisme, exhibint equips en funcionament per a tota mena de processos de producció automatitzats i per a la fabricació i transformació del plàstic. En el cas d'Expoquimia també s'exposen matèries primeres i química de base; Instrumentació analítica, mesurament i control; i Materials i sistemes per al tractament de superfícies. Mentre que a Equiplast es trobaran també matèries primeres i additius, motllos i matrius, productes plàstics semielaborats o acabats, serveis diversos i reciclatge.

A més d'Espanya, a Expoquimia i Equiplast exposen empreses de fins a 15 països. Les presencia més destacada és de la Xina, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Turquia i els EUA, sent un 30% dels expositors internacional.

Expoquimia i Equiplast permeten descobrir els últims avenços i tendències de la indústria química i del plàstic, així com establir contactes comercials amb empreses i professionals d'aquests sectors.

Innovació per a la neutralitat climàtica

Sota el lema "Connectant indústria, societat i sostenibilitat", Expoquimia i Equiplast compartiran coneixements i mostraran casos pràctics que aborden desafiaments com l'economia circular, la descarbonització i la neutralitat climàtica. La digitalització i la transferència de coneixement també seran determinants per assumir aquests reptes en l'àmbit de la sostenibilitat..

2Y8A3997
 

Durant quatre dies, es duran a terme gairebé un centenar de sessions, entre congressos, jornades, conferències, taules rodones i presentacions en què participaran 263 ponents. A l'agenda d'esdeveniments, destaquen diversos punts imperdibles:

  • L'Àgora "Smart Chemistry, Smart Future", impulsada per FEIQUE, que mostrarà com la indústria química contribueix al Pacte Verd Europeu. Presentaran els seus projectes, iniciatives i tecnologies les grans empreses químiques del país. Es parlarà de circularitat; descarbonització; eficiència energètica; hidrogen verd, captura, ús i emmagatzemament de CO2; reciclatge químic, bateries de vehicles; o processos de producció sostenible.
  • El Congrés Mediterrani d'Enginyeria Química (MECCE) se centrarà en l'Agenda 2030, convocant més de 250 científics, investigadors, enginyers químics i professionals d'empreses industrials.
  • Industry Showcase, un espai de conferències on es donarà veu a representants d'empreses usuàries de les solucions de la indústria química i del plàstic per conèixer resultats concret de l'aplicació d'innovacions. Cada dia es dedicarà a un tema monogràfic: hidrogen, economia circular, digitalització i transferència tecnològica.
  • "Best in class": Un reconeixement a quatre empreses, exemples d'autèntica transformació gràcies a la innovació química. Es tracta de H2Site, i la seva nova tecnologia per a l'obtenció barata d'hidrogen verd; Inditex per la seva estratègia de circularitat amb projectes de reciclatge químic de peces; Repsol, per la digitalització dels seus processos industrials i logístics amb solucions d'intel·ligència artificial desenvolupades en col·laboració amb Telefónica, i Fuelium per les seves bateries de paper biodegradables capaces d'alimentar una gran varietat de dispositius d'un sol ús.
  • Tech Transfer & Innovation Area, amb una desena de spin-offs, empreses emergents i projectes d'investigació europeus vinculats a la química i el plàstic, que presentaran, a més, en un elevator-pitch els seus avenços.
  • Rethinking Plastics, una exposició per descobrir les altres moltes possibles vides del plàstic a través d'objectes d'ús quotidià fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o d'origen renovable. El plàstic utilitzat es transforma en motxilles, envasos, mobles, parament, palets, manuelles o papereres, entre altres objectes.
  • Eurocar Meeting Plastics & Surfaces, una jornada dirigida a professionals de les indústries d'automoció, ferroviària o aeronàutica sobre nous materials i tractaments de superfícies per a la mobilitat del futur.
  • Sopar de gala d'Expoquimia, un esdeveniment exclusiu que reunirà els principals líders empresarials de la indústria química del país, així com personalitats del món institucional, social i econòmic, i que visibilitzarà la potència econòmica d'aquest sector transversal. S'espera l'assistència de més de 500 persones.

Expoquimia i Equiplast es posicionen com l'epicentre de la indústria, on la ciència i la tecnologia es troben amb la sostenibilitat.

Més activitats

El programa d'Expoquimia inclou, a més la celebració del V Green Beauty Congress, un fòrum científic i tècnic sobre cosmètica natural organitzat pel Beauty Clúster, i la jornada Procurement Day Catalunya 2022 de l'Associació Espanyola de Professionals de Compres, Contractació i Aprovisionaments (AERCE) per promoure un coneixement més gran|important de les empreses, processos i productes del sector químic entre aquest col·lectiu. Per la seva part Accio aporta un Marketplace de solucions innovadors en economia circular per a la indústria química, així com diverses conferències i presentacions. També organitzen activitats el Col·legi Oficial de Químics de Catalunya, el Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana, la Societat Espanyola de Químics Cosmètics, Plastics Europe, i Bequinor.

Per la seva part, el d'Equiplast inclou dues jornades de Plastics Europe sobre la innovació en reciclatge químic i iniciatives per evitar l'emissió al medi ambient de partícules de plàstic (granza, escames, pols) i la presentació d'un estudi sobre el sector del plàstic a Espanya impulsat per la mateixa|pròpia fira. Hi haurà moments també per al networking en un ambient distès durant l'Equiplast Fest en la qual s'homenatjarà diverses empreses i persones del sector per la seva trajectòria. Prèviament tindrà lloc el lliurament dels Premis Liderpack 2022 de packaging i Publicitat al Lloc de Venda (PLV) que organitza el saló Hispack i Graphispack Associació.

2Y8A5119
 

Expoquimia i Equiplast compartiran visitants, la qual cosa significa que aquells que estiguin acreditats per a un dels salons podran accedir a l'altre sense restriccions. Aquesta aliança estratègica espera atreure uns 19.000 professionals.