”La Caixa” ha disposat d’un pressupost de 5.030 milions d’euros per a acció social, cultural i científica entre 2009 i 2018. Aquesta quantitat, invertida durant l’etapa d’Isidre Fainé com a màxim responsable de l’entitat, duplica el pressupost dedicat a acció social en la dècada precedent, el període comprès entre 1999-2008, en el qual la dotació de la Fundació va ascendir a 2.400 milions d’euros. L’atenció a les necessitats socials ha estat la gran prioritat en els últims deu anys, fins al punt que 3.200 milions, del total de 5.030 milions, s’han destinat específicament a crear oportunitats per als col·lectius més vulnerables, segons explica l'entitat en un comunicat.

Entre 2008 i 2016, i tot i la crisi, l’entitat va mantenir una dotació anual de 500 milions d’euros. Des del 2017, coincidint amb la desconsolidació de CaixaBank, aquesta partida ha augmentat fins a assolir els 545 milions d’euros el 2019. La prioritat, sota el principi de subsidiarietat, ha estat donar resposta als reptes socials més urgents, com la lluita contra la pobresa i l’exclusió, el foment de l’ocupació, l’atenció a persones amb malalties avançades i la plena integració de les persones grans a la societat. Mantenir l’excel·lència en cultura i el suport a la recerca mèdica són també alguns dels grans objectius emmarcats en el Pla Estratègic actual, el lema del qual és 'Canviem presents,
construïm futurs'.

"Els últims deu anys han estat marcats per una crisi severa de la qual encara ens ressentim com a societat, especialment els col·lectius més vulnerables. Conscient d’aquesta conjuntura, ”la Caixa” ha multiplicat els recursos destinats a complir amb el seu compromís social, el fi últim de l’entitat, contribuint a pal·liar aquestes situacions", explica Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”. En aquest sentit, a finals del 2018, la Fundació va recuperar la seva denominació original, ”la Caixa”, per reivindicar els valors que van originar l’entitat el 1904. "El llegat del nostre fundador, Francesc Moragas, és més viu que mai. Els seus valors de confiança i compromís social es mantenen inalterables, continuen guiant-nos avui i ho faran, sense cap mena de dubte, en els anys vinents", destaca Fainé.

Pla estratègic 2016-2019

L'entitat explica que al marge de l’increment pressupostari d’aquests últims anys, el Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària ”la Caixa”, presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró, s’ha significat per la consecució, entre d’altres, de les fites rellevants següents: Una millora substancial de la ràtio d’eficiència, reduint el pes dels costos administratius i de gestió des del 16% de l’any 2014 fins al 10% avui, cosa que ha permès alliberar recursos i incrementar la inversió en acció social directa; una concentració de l’activitat a l’entorn de les línies d’actuació prioritàries, reduint a 16 la cartera de programes; una decidida aposta pel suport a la recerca mèdica; el manteniment de l’excel·lència en la divulgació de la cultura i de la ciència, amb l’obertura de nous centres culturals; i el desplegament de l’activitat social a Portugal com a conseqüència de l’adquisició per part de CaixaBank del Banco Português de Investimento (BPI).