L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya ha pujat sis dècimes de març a febrer, mentre que la taxa interanual s'ha situat en un -0,6, %, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Catalunya ha tingut una taxa interanual relativament negativa si la comparem, per exemple, amb l'extrem oposat representat per Castella-la Manxa, amb un -1,4%.
Els resultats per a Catalunya reflecteixen que la inflació ha pujat en totes les demarcacions: set dècimes a Lleida, sis a Girona i Tarragona i cinc a Barcelona. Pel que fa la taxa interanual, s'ha situat en valors negatius en totes elles, i ha assolit el valor més baix a Tarragona, amb un -1,2%, seguida de Lleida (-1,1%), Girona (-0,9%) i Barcelona (-0,4%).
L'IPC, tres mesos en negatiu
En el conjunt d'Espanya, l'IPC, que ha pujat un 0,6% el març respecte al mes anterior, ha mantingut la seva taxa interanual en un -0,8% a causa de l'evolució dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques i al fet que la pujada dels carburants ha estat menor a l'experimentada un any enrere, amb la qual cosa es confirmen així les dades avançades a finals del mes passat. D'aquesta manera, l'IPC interanual encadena tres mesos en negatiu després d'haver tancat l'any 2015 en el 0,0%. Aquesta taxa de -0,8% registrada al març és una de les més baixes des de gener de l'any passat, quan els preus es van situar en el -1,3%, la menor taxa des de juliol de 2009.
Des de gener de 2015, l'IPC només ha experimentat taxes positives en els mesos de juny i juliol de 2015 (en ambdós casos del 0,1%) i desembre del mateix any (0,0%). La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, ha augmentat una dècima el març, fins a l'1,1%. D'aquesta manera, la diferència entre la inflació subjacent i l'IPC general se situa gairebé en dos punts, la bretxa més gran des de juliol del 2009, segons l'INE.
Per la seva part, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha situat durant el mes de març la seva taxa anual en un -1%, la mateixa que al febrer. L'INE ha atribuït l'estabilitat en la taxa interanual de l'IPC de març al comportament del transport, que ha reduït la seva taxa sis dècimes respecte a febrer, fins al -5,3%, a causa que els preus dels carburants han pujat menys que el març de 2015. També han influït en el comportament de l'IPC interanual els aliments i les begudes no alcohòliques, que han elevat la taxa quatre dècimes, fins a l'1,7%, degut la pujada dels preus dels llegums i hortalisses fresques; i els hotels, cafès i restaurants, que han incrementat la taxa dues dècimes, fins a l'1,6%, per l'encariment de les tarifes hoteleres.
Vestits, calçat i olis
En termes mensuals, l'IPC ha augmentat un 0,6% el març respecte a febrer, i ha igualat el creixement mensual registrat el mateix mes del 2015. La pujada mensual dels preus s'ha degut al grup del vestit i el calçat (+4,3%) per l'inici de la temporada primavera-estiu; al transport (+1,5%) per la pujada dels preus de les gasolines; als hotels (+0,5%) per l'encariment de les tarifes hoteleres, i al lleure i la cultura (+0,8%) per l'increment dels preus dels viatges organitzats.
Al contrari, el grup d'habitatge ha retallat els seus preus al març un 0,1% per l'abaratiment del gas i l'electricitat, compensada en part per la pujada del gasoil per a calefacció, mentre que el grup d'aliments ha presentat una variació mensual del 0,0% després de la disminució dels preus del peix i les fruites fresques i la pujada dels llegums i hortalisses fresques. Per rúbriques, les que més han elevat els preus en taxa mensual van ser el calçat infantil (+7,4%), la roba de nen i nadó (+5,9%), els complements de moda (+5,9%) i els llegums i hortalisses fresques (+5,3%). Al contrari, els descensos mensuals més grans s'han registrat en el peix fresc i congelat (-3,7%), les fruites fresques (-1,4%) i la carn d'oví (-1%).
En taxa interanual, les rúbriques que han experimentat els descensos més grans de preus han estat la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-12,5%), transport personal (-4,9%) i la llet (-3,5%). En el costat oposat, els ascensos interanuals més grans els han experimentat els olis i greixos (+18,5%), les patates i els seus preparats (+14,5%) i les fruites en conserva i fruita seca (+5,2%).
Cap comunitat en positiu
L'IPC mensual ha pujat el març en totes les comunitats autònomes. Els repunts més importants s'han donat a Andalusia i Navarra (+0,8%); Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia, Extremadura, Múrcia i País Basc (+0,7%), mentre que Aragó, Astúries, Canàries, País Valencià i Madrid, ha pujat un 0,6%. Per la seva part, a les Balears i Cantàbria els preus van augmentar un 0,5% respecte al febrer. La Rioja ha estat la comunitat on menys han crescut els preus el març, amb un avanç del 0,4%.
En termes anuals, totes les comunitats han presentat al març taxes negatives de preus. Castella-la Manxa és la regió amb la taxa interanual negativa més important (-1,4%), seguida de Castella i Lleó, Galícia, País Valencià i Cantàbria (-1,1%). La menor taxa negativa correspon al País Basc, amb un -0,4%.