El Parlament Europeu ha reclamat aquest dimecres a la Comissió Europea que actuï amb urgència i plantegi canvis en el disseny dels mercats energètics europeus davant de l'increment en els preus que a molts països s'està traduint a pics preocupants a la factura final de llars i empreses, com és el cas d'Espanya, on demà es paguessin 288 euros per cada megawatt hora.

El ple de l'Eurocambra ha debatut sobre el preu de l'electricitat amb la comissària europea d'energia, Kadri Simson, que ha avançat algunes de les propostes que Brussel·les està estudiant per aturar la crisi a curt termini i per a, en el futur, emprendre un potencial redisseny dels mercats de l'energia i el gas.

Tanmateix, el Parlament Europeu no emetrà una resolució conjunta que reculli la posició comuna de l'Eurocambra davant de la crisi de l'augment de preus i les mesures que s'han de posar en marxa, ja que només els socialdemòcrates i l'Esquerra van donar suport a elaborar aquest document i la resta de grups es van oposar.

Què opinen els grups?

Per part dels Verds, l'encarregat de defensar la postura ha estat l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, que ha rebutjat que el sistema de comerç d'emissions sigui el principal factor de l'alça en el preu de l'electricitat i ha apuntat al seu lloc a l'increment en el preu del gas; també ha coincidit amb Brussel·les que "la millor manera de rebaixar els preus és accelerant el desplegament de les renovables" i ha demanat "més mesures i recursos socials per protegir a les llars més vulnerables davant dels preus disparats".

El grup més gran del Parlament, el popular, ha insistit a investigar les causes de l'increment de preus a través del romanès Siegfried Mureșan. Concretament, els populars han reclamat que la Unió Europea determini si "algú" com la companyia gasística russa Gazprom o el mateix Govern de Rússia "ha manipulat el mercat en les últimes setmanes i mesos", un acte que "caldria sancionar" d'arribar a confirmar-se. En qualsevol cas, ha subratllat el suport del seu grup a idees que han sobrevolat la Comissió Europea en les últimes setmanes, com la proposta per a l'adquisició conjunta de gas o la d'instal·lacions per a l'emmagatzemament comú d'aquest recurs, i ha demanat que la UE redueixi la seva dependència energètica i millori la seva seguretat en aquest àmbit.

La cap dels socialdemòcrates europeus, l'espanyola Iratxe García, ha posat l'accent sobre la urgència que viuen ja moltes famílies a la Unió Europea i ha demanat que Brussel·les desenvolupi un pla perquè els Estats membres puguin coordinar-se en reaccionar en períodes de gran estrès per al mercat, negociar junts "com hem fet per a la compra de vacunes" i una plataforma per a la distribució de recursos segons les necessitats.

Dins del grup de l'Esquerra, Sira Rego (IU) ha reclamat a la Comissió una revisió del mercat marginalista de l'electricitat per evitar que "el quilo de sucre es cobri a preu de quilo de caviar" i ha advertit que l'alternativa és "no fer res i que la factura de la festa de les elèctriques la paguin les famílies".

Reforma del mercat del gas

En el debat va representar a la Comissió Europea la titular d'Energia, Kadri Simson, que ha avançat que la Comissió Europea preveu presentar una proposta de reforma del mercat de gas europeu que inclourà mesurades sobre emmagatzemament i seguretat del subministrament abans que acabi el 2021. "Per a final d'any proposarem una reforma del mercat de gas i revisarem en aquest context problemes entorn de l'emmagatzemament i la seguretat del subministrament", ha assegurat Simson.

A més, Simson ha confirmat que l'Executiu comunitari està al corrent de les diferents idees que han proposat alguns països europeus i, encara que no ha esmentat específicament la proposta espanyola. "Estem analitzant totes les propostes", ha afegit la comissària, mentre ha remarcat que la UE ha "de desenvolupar un enfocament més estratègic de la seva política energètica exterior".

En el debat, Simson també ha explicat que entre les mesures que Brussel·les presentarà la setmana que ve perquè els Estats membres puguin fer front als increments en el preu de l'energia figuraran algunes reduccions fiscals en aquesta àrea o pagaments directes a les persones que estan més en risc de pobresa energètica.