L'economia catalana es va enfonsar un 21,3% interanual en el segon trimestre com a conseqüència del coronavirus i un 16,9% respecte als primers tres mesos de l'any, segons les dades publicades aquest dijous per l'Idescat. La intensa baixada del Producte Interior Brut (PIB) s'explica per l'evolució negativa de la demanda interna (en un 19,7%) en tots els components, excepte el consum de les administracions públiques —que va créixer un 5,3%.

D'altra banda, empitjoren les dades quant a exportacions i importacions. Aquestes van retrocedir un 37,3% interanual, mentre que les importacions ho van fer en un 33,6%. També destaca el descens del consum de les cases (−26,3%) a causa de la paralització de les compres no essencials per la declaració de l'estat d'alarma.

L'economia catalana en el segon trimestre es troba vuit dècimes per sobre de la mitjana a Espanya, on cau el 22,1%. Respecte als països europeus (-11,7%), tanmateix, cau 9,6 punts més. Tenint en compte les dades intertrimestrals que reflecteixen una caiguda de l'economia del 16,9%, Catalunya se situa 1,6 punts per sobre de la taxa espanyola, que baixa un 18,5%. D'altra banda, l'economia europea, en dades intertrimestrals disminueix en un -14,1%, gairebé tres punts menys.

La construcció registra la caiguda més important

Des del punt de vista de l'oferta, tots els sectors van registrar xifres negatives. La construcció va ser el sector amb un descens més gran (-25,1%) juntament amb el sector serveis (-20,4%) —una circumstància que no s'havia produït en crisis anteriors—. El comerç, el transport i l'hostaleria baixen un 39,8%. La caiguda va ser molt més intensa en el turisme i transport aeri que no en el transport terrestre o el comerç. Al contrari, l'administració pública, l'educació, la sanitat i els serveis socials van mostrar un creixement positiu del 2,1%.

Quant a la indústria, les taxes de creixement negatives van assolir el -23,1%, en especial en la fabricació de vehicles de motor i la metal·lúrgia. Encara així, l'Idescat avança que al juny s'està recuperant l'activitat amb intensitat, ja que alguns sectors claus de l'economia catalana com la indústria alimentària, el sector químic i el farmacèutic ja gairebé han igualat el nivell de fa un any. Finalment, el sector agrari presenta una variació interanual negativa del -2,3%.

 

Imatge principal: Imatge aèria de Barcelona. Foto: Unsplash