El jutge del cas Tándem, Manuel García Castellón, sospita que "la cúpula" del BBVA va consentir la contractació de l'excomissari José Villarejo per a tasques d'informació i espionatge, en vista del "benefici personal i empresarial" que li podien reportar.

En un fragment de l'auto d'imputació al BBVA al que ha tingut accés Efe, el magistrat veu necessari determinar si el banc va posar en marxa mesures per evitar el delicte o si, al contrari, "l'absència de mecanismes de control" i "la tolerància amb pràctiques contràries a la bona fe empresarial" van ser "mitjans de què el banc va poder haver-se valgut per facilitar la contractació" de Villarejo.

Tot això, diu el jutge, presumptament "consentit per la cúpula del propi banc" per "el benefici personal i empresarial" que li reportarien aquests serveis de l'excomissari.

El jutge imputa al banc delictes de suborn -ja que Villarejo era policia en actiu quan treballava per al BBVA i li aconseguia informació-, descobriment i revelació de secrets -per aquesta informació confidencial que li facilitava- i de corrupció en els negocis -pels dons que presumptament va rebre de Villarejo un dels seus directius-.

En el cas d'aquest últim delicte, García Castellón investigarà el seu recorregut per aclarir si el BBVA va contribuir a mantenir les relacions amb Villarejo en benefici propi o si la presumpta corrupció d'algun dels seus directius "pogués considerar-se com a perjudicial per a la societat".

De moment, el jutge ha rebutjat acceptar la petició del banc de personar-se com a perjudicat en espera d'aclarir si es va beneficiar dels contractes amb Villarejo i si no va aplicar els controls necessaris "permetent" així "la corrupció personal dels seus directius" i "pràctiques que poguessin resultar contràries a l'interès" del BBVA.