El jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona ha comunicat l'obertura del judici oral per malversació de fons públics a l'antiga cúpula de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). El judici arriba després d'anys d'investigació per part de la Fiscalia Anticorrupció de presumptes irregularitats en l'adjudicació de contractes de l'entitat pública.

Concretament, la investigació apunta que, el 2008, l'actual responsable de l'àrea d'adaptació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat, Gabriel Borràs, hauria adjudicat 38 contractes de forma il·legal al qual havia estat gerent de l'ACA i màxim responsable de les inversions públiques, Joan Lluís Quer. Tant Borràs com Quer estan imputats en aquesta causa.

Contractes milionaris

El cas en remet 2008, quan la Unió Temporal d'Empreses (UTE) format per Auding, United Research i Atenginy, va aconseguir ser l'adjudicatària de diversos contractes licitats per l'ACA, obtenint uns ingressos d'uns 7,6 milions d'euros. Com a representant de l'UTE en aquell moment figurava Joan Lluís Quer, que havia ocupat la gerència de l'ACA des de l'any 2000 fins al 2004.

La Sindicatura de Comptes va detectar anomalies en les contractacions de l'ACA i les va portar a la fiscalia, que va iniciar la seva investigació. El primer cas que va aixecar sospites es remunta a 2007, quan l'ACA va licitar el contracte per a la Redacció del programa de mesures i del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya.

Aquest contracte es va adjudicar a l'UTE de Quer per 3,75 milions d'euros (la licitació inicial pressupostava per a aquest contracte un màxim de 4 milions). A partir d'aquest concurs, s'obriria la possibilitat de realització d'altres treballs que no estaven inclosos al plec inicial. Suposadament així justificaven que només un any més tard l'ACA adjudiqués a la mateixa UTE un total de 38 contractes complementaris amb uns imports que ascendirien a un total de 3,93 milions d'euros, que se sumaven al contracte inicial.

Segons la fiscalia, l'adjudicació d'aquest contracte hauria estat pactada prèviament amb l'UTE guanyadora de la licitació en unes trobades avalades per l'en aquell moment director de Planificació de l'ACA, Gabriel Borràs. Indica el fiscal que en aquestes reunions s'hauria donat informació rellevant sobre els futurs termes de l'adjudicació. Borràs va ser, a més, el tècnic d'ACA encarregat de donar el vistiplau a aquests 38 contractes presumptament il·legals "complementaris", adjudicats sense concurs.

Segons l'acusació, l'ACA i l'UTE beneficiada haurien pactat el preu final i "van emmascarar un benefici econòmic il·lícit" dividint, a la pràctica, el contracte en dues parts: la principal i la complementària. Així, els càrrecs que la fiscalia imputa als querellats en aquest cas són: malversació de fons, prevaricació, frau, revelació de secrets, ús d'informació privilegiada i tràfic d'influències.