"Els estudiants no surten preparats de la universitat en orientació professional". Omplir aquest forat, "crear un pont entre l'empresa i la universitat" i que "el talent que marxa, torni" és la missió del congrés JOBarcelona, que se celebra a la capital catalana els dies 2 i 3 de març al Palau de Congressos des de les 9.30 fins les 19.30h.

Aquesta és la tercera edició que celebren. Es tracta d'una iniciativa privada que va sorgir d'una consultoria de recursos humans especialitzada en júniors. La idea va néixer per la manca d'un espai físic que concentrés empreses de tots els sectors juntament amb els possibles candidats de totes les universitats i de tots els graus.

"El problema que hi ha és que als joves els costa molt arribar a l’empresa final, i el dia que aconsegueixen anar a una entrevista de feina van tremolant perquè és l’única oportunitat que els ha sortit", explica la directora del JOBarcelona Marta de Llauder. A través d'aquest congrés, assegura, més d'un 60% de persones surten amb feina.

Tour Experience

Durant els dos dies que dura el JOBarcelona, els estudiants de tercer i quart curs de carrera, de màster i postgrau i els recentment titulats poden gaudir d'un "tour experience" perquè passen per zones d'orientació —com la de Barcelona Activa–, de conferències i d'entrevistes pels quasi gairebé 100 estands d'empreses que s'hi instal·laran.

"Els joves han d'assistir-hi preparats". Abans que comenci el congrés, s'han de registrar al web, omplir el currículum i aplicar a totes les ofertes en què estiguin interessats. Ara bé, Llauder explica que "també hi ha molts espontanis que no sabien que venien algunes empreses i s’hi apunten allà".

Les empreses assistents es divideixen en un 80% multinacionals, un 10% són pimes i la novetat d'aquest any és que el 10% restant són startups, que atrauen "molts joves amb talent".

El repte principal de les companyies que hi assisteixen és, en primer lloc, "buscar persones" i, després, trobar-ne amb els perfils més demandats, que són els tecnològics, enginyers industrials, farmas i químics, ADE i dret. Això sí, el coneixement d'idiomes està "molt valorat" i els que més destaquen són el xinès, l’àrab i l’hindú.