La covid-19 té derivades sorpresa. Aquesta n’és una: Mediapro ha demanat al jutjat mercantil de Nanterre, al costat de París, que nomeni un mediador per resoldre el desacord que manté amb la Lliga de Futbol Professional francesa (LFP) per la retransmissió dels partits de la Ligue 1 i Ligue 2 fins al 2024, un contracte xifrat en 780 milions d’euros anuals. Mentre el jutge decideix, la multinacional amb seu a Barcelona ha aturat el pagament del termini de 172 milions que vencia el 6 d’octubre —ja en va pagar altre tant a l’agost—. La Lliga es troba ara en una situació complicada i sense tresoreria. Legalment, no pot obligar l’operador a abonar els 172 milions i, a més, ha de finançar el crèdit de 224,5 milions a què la va obligar l’impagament de 300 milions de Canal+, que no va satisfer el tram final del campionat passat, suspès a falta de 10 jornades.

La notícia la va avançar Le Canard Enchaîné, el setmanari satíric i d’escàndols francès, que titula: "Drets televisius: el futbol francès atrapat per una empresa xinesa". Fonts de Mediapro l'han confirmada a ElNacional.cat. El jutge nomenarà ara un intermediari perquè, en un termini fixe, ajudi les parts a renegociar l'amortització del deute. El procediment impedeix al creditor (la LFP) que trenqui el contracte i, si es nega a negociar, l'altra part (Mediapro) pot presentar una demanda de salvaguarda o sol·licitar l’administració judicial, moment en que l’execució dels deutes queda suspesa.

CANARD Mediapro

Portada de Le Canard Enchaîné d'aquesta setmana

La firma que lideren Jaume Roures i Tatxo Benet va guanyar al maig del 2018 la licitació dels drets d’emissió del futbol del 2021 al 2024, en comprometre 780 milions d’euros anuals amb la LFP. Amb TF1, la tele francesa líder, i SFR, propietària dels drets de la Champions, Mediapro va presentar el passat agost Téléfoot, el canal de pagament que retransmet els partits de Ligue 1, Ligue 2, Champions i Europa League. Arribat el moment d’arrencar, però, la pandèmia ha canviat totalment el negoci.

“Les audiències cauen per la covid-19. Les finals de la NBA, per esmentar un cas, han perdut el 58% dels telespectadors de l’any passat. Perdem publicitat, patrocinadors… Els bars, clients importants del futbol televisat de pagament, estan tancats o gairebé. En fi, que [al 2018] vam fer un pla de negoci que ara no existeix”, diuen des de Mediapro per argumentar la renegociació del contracte amb la Lliga. “En altres competicions ho han acceptat. Han fet descomptes —a la Premier fins al 16%— o han allargat els contractes pel mateix preu…”, afegeix la mateixa font.

David contra Goliat

En aquest culebrot que ara arrenca, Mediapro no només s’acara amb la Lliga francesa, sinó també amb Canal+, l’operador francès que ha emés el futbol a França els últims 23 anys. Canal+ va facturar 1,5 bilions d’euros al 2018 pels 1,97 bilions de Mediapro. Això no és tot, però. Canal+ és propietat de Vivendi, el colós multinacional francés de l’entreteniment i la comunicació, classificat al 53è lloc a l’índex mundial Fortune 500. El 2018 va facturar 13,9 bilions. Vivendi és una firma tan de bandera com Air France i Canal+ no és una tele qualsevol, sinó l’emissora nacional de pagament de França i es va bastir sobre les retransmissions esportives, el futbol principalment.

A més a més, Canal+ ha arrossegat als tribunals a Mediapro, a qui acusa de voler-los expulsar del futbol per les condicions “discriminatòries” i “desiguals” que se’ls ha ofert per distribuir el senyal de Téléfoot. Aquest canal és ofert per Bouygues Telecom (els amos de TF1), Free, Orange i fins i tot Netflix i Facebook. “Canal+ no l’ha volgut i ara fa córrer que encara poden tenir la Lliga per mantenir en la incertesa els seus abonats i evitar perdre’ls”, burxen des de Mediapro.

Jean-Michel Aulas, president de l’Olympique de Lyon, i factòtum de la LFP francesa, ha dit al diari Le Parisien que no creu que Mediapro tingui cap problema de solvència. “Aquest canvi d'actitud [de Mediapro] em fa pensar que es tracta d’alguna altra cosa (…). No crec que no pugui pagar. Mediapro té un accionista xinès, un fons de la regió estatal de Xangai molt potent, gran i seriós”.