Jaume Guardiola ja ha traçat quines han de ser les línies mestres de la seva presidència al Cercle d’Economia si mai arriba a liderar aquesta institució. Més participació als socis, mantenir el debat sobre “l’encaix territorial” de Catalunya i l’estat espanyol, i una aposta perquè Barcelona aprofiti la transformació que viu l’economia a nivell mundial. L’exconseller delegat del Banc Sabadell ha traçat aquestes línies mestres en un acte davant la premsa a l’hotel Condes de Barcelona en el qual ha admès el seu “continuisme” amb la presidència de Javier Faus. No obstant això, no tot el que ha dit sobre l’encara president del Cercle ha estat positiu. Ha reconegut que en els darrers anys "s’han refet molts ponts” després d'una "crisi" i que si mai acaba liderant aquesta institució, part de la seva feina consistirà a “recosir” ferides que s’hi hagin pogut produir entre socis. Així mateix, ha dit que no li fa res que se’l vegi com un successor de Faus. “Jo soc continuista de tots els expresidents, perquè el Cercle és un llegat, i el conjunt de la seva gestió s’ha de considerar clarament positiu”, ha dit.

Guardiola ha volgut recordar durant aquest acte que, “tot i ser amic d’Artur Mas”, ell no és independentista, però sí que cal ser honest amb la diversitat d’opinions que hi ha al Cercle, també pel que fa a la qüestió nacionalista o independentista. “No podem defugir d’aquest debat, i cal fer-ho des de l’heterogeneïtat” dels seus socis, ha manifestat el precandidat, que també ha apostat per tenir un “debat madur” i que el Cercle es converteixi en un “espai de trobada”. Així mateix, i sempre referint-se a la relació Catalunya-Espanya, ha dit que ara mateix el país es troba “en un moment de redreçament”.

Un altre dels punts més destacats del seu discurs ha estat el de voler donar més veu als més de 1.000 socis que té aquesta institució. Segons ell, en alguns moments s’han fet grups de treball- amb alguns informes que mai no han arribat a les mans de les juntes, i ha assegurat que això ha generat descontentament per part dels socis. “Hi ha massa distància entre els socis i la directiva”, ha afirmat Guardiola; un punt que, segons ell, pot generar una mica de “frustració”. Tot i que no ha acabat de concretar en profunditat com vol donar més veu a aquests socis, ha parlat de crear diversos “cercles” sobre temàtiques diverses.

Jaume Guardiola - Sergi Alcàzar
Jaume Guardiola davant d'un cartell sobre la seva precandidatura / Foto: Sergi Alcàzar

Èxode a Madrid

Per altra banda, el també president del patronat de la Fundació Esade i de la comissió econòmica estatutària del Barça ha volgut també treure ferro a l’èxode empresarial cap a Madrid que va patir Catalunya durant l’etapa més calenta del Procés. Segons ell, la majoria d’aquelles empreses pertanyen a l’Ibex35, unes empreses que, tot i que ha evitat menystenir-les, no representen per a ell l’economia del futur. Sí que són empreses de l’economia del futur les noves plataformes. És a dir, l’economia digital.