Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”i de la CECA, ha estat reelegit com a president de l’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes (WSBI, per les sigles en anglès) durant la 28a Assemblea que s’ha celebrat a París. Els membres de l’Assemblea d’aquesta institució, que representa els interessos de 6.500 caixes d’estalvis i bancs minoristes en més de 60 països, han reelegit per unanimitat Isidre Fainé al capdavant de la institució per als tres anys vinents. L’alemany Peter Simon en serà el conseller delegat per a aquest mateix període.

Entre les línies prioritàries de treball esbossades per al futur hi ha la inclusió financera, la promoció de les finances sostenibles, ja que les entitats associades al WSBI es caracteritzen pel compromís social amb les comunitats en les quals operen, l’intercanvi de millors pràctiques en la implementació del nou marc de solvència de Basilea IV, i la innovació, buscant en la digitalització una eina per millorar la proximitat al client.

En el seu discurs, Isidre Fainé ha destacat que "en els pròxims anys, haurem d’abordar reptes molt importants: la recuperació econòmica, l’increment de la desigualtat, els reptes demogràfics que posaran pressió sobre els recursos naturals, el canvi climàtic i la sostenibilitat. Els membres tenen en el seu ADN la vocació d’ajudar els més vulnerables i l’enfortiment de la comunitat. Les contribucions socials dels membres ascendeixen a un total de 1.800 milions de dòlars anuals per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social".

Durant el primer mandat d’Isidre Fainé com a president (2018-2021), l’organització s’ha centrat en tres aspectes: La promoció de la inclusió financera sobrepassant els objectius establerts en el compromís d’Accés Universal a Serveis Financers (UFA2020) desenvolupat pel Banc Mundial, i el nombre de persones bancaritzades s’ha incrementat en 329 milions del 2014 al 2020. A més, s’ha consolidat la col·laboració amb la Mastercard Foundation, que ha permès posar en marxa iniciatives com Scale2Save, enfocada al foment de l’estalvi a l’Àfrica. També, s’ha iniciat una col·laboració amb el projecte d’alfabetització digital Profuturo per impulsar l’educació financera en països en vies de desenvolupament.

El segon aspecte ha estat l’increment de la interlocució amb els organismes internacionals. Durant la crisi de la Covid el WSBI s’ha centrat a promoure, enfront dels reguladors, mesures econòmiques, fiscals i socials que afavoreixin un marc flexible que faciliti la sortida de la crisi i l’atenció a les noves demandes en el marc d’aquesta crisi.

Per últim el WSBI s'ha centrat a fomentar la col·laboració entre els membres: L’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes es compon de quatre grups regionals (Europa, Àsia-Pacífic, Àfrica i Amèrica del Nord/Llatinoamèrica/Carib). En el context de la crisi del coronavirus han incrementat l’intercanvi de millors pràctiques per fer front a les necessitats financeres de tota mena de col·lectius, institucions, grans empreses, pimes i famílies.

Reforç de la representació espanyola

Així mateix, l’Assemblea ha renovat els mandats dels altres òrgans estatutaris, entre els quals hi ha el Comitè de Coordinació. Antonio Romero, director corporatiu de Serveis Associatius i Recursos de CECA, ha estat nomenat president d’aquest grup, que actua com a element coordinador entre l’activitat associativa de l’Institut Mundial i l’Agrupació Europea de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes. De la mateixa manera, Joan Rosàs, director de Relacions Institucionals Internacionals de CaixaBank, ha estat nomenat representant del Consell del WSBI per a les Relacions Internacionals. Aquesta representació reforça la participació de la indústria bancària espanyola en els grups de treball europeus i internacionals.

El WSBI, nascut el 1924, representa els interessos de 6.500 caixes d’estalvis i bancs minoristes repartits per tot el món. Les entitats membre del WSBI posseeixen un total de 15 bilions de dòlars de balanç, donen feina a 2,2 milions d’empleats i atenen amb una xarxa de 221.577 oficines a 1.300 milions de clients en 63 països, en els quals ofereixen serveis bancaris a tota mena de col·lectius, institucions, grans empreses, pimes i famílies.