Inspecció de Treball de la Generalitat ha fet pública aquest dijous una investigació posada en marxa en col·laboració amb el Govern espanyol fa més d'un any sobre l'estructura i la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d'instal·lació a Catalunya. I en aquest sentit, ja ha imposat sancions i liquidacions per import de 5,7 milions d'euros.

Per la seva banda, el grup de subcontractades format per Cobra, Elecnor, itete, Abentel, Comfica i Liteyca han assegurat haver pagat el 100% d'unes multes que posteriorment han recorregut als tribunals, perquè tant la investigació com el procés administratiu segueixen oberts. A més, també reiteren haver pagat els seus endarreriments en la seguretat social de tots els treballadors que han estat donats d'alta a la seva plantilla. 

Telefónica ha volgut desmarcar-se de tot plegat assenyalant que la multinacional "no ha estat objecte de cap inspecció" del departament de Treball de la Generalitat. La companyia ha reivindicat que la subcontractació sempre es du a terme "en un context d'absoluta legalitat, afrontant la seva responsabilitat i respectant el context normatiu actual."

"Una trama irregular"

"Hem destapat una trama irregular de subcontractació", ha assegurat el secretari general de Treball, Assumptes Socials i Famílies del Govern, Josep Ginesta, qui, a més, ha matisat que del total de sancions i liquidacions, 3,1 milions, corresponen a Telefónica com a responsable subsidiària, i la resta a un centenar d'empreses subcontractades. I a més, no es descarta que el nombre d'aquestes empreses continuï creixent.

D'altra banda, Ginesta ha volgut aclarir que la subcontractació és legal. Sempre i quan sigui per motius d'eficiència i especialització. Ara bé aquesta legalitat desapareix quan la subcontractació només es realitza a fi de reduir les condicions laborals dels treballadors i atacar els seus drets.

Contundència i pols ferm

No tot val en el mercat de treball i per això, el Govern ha volgut donar mostres d'autoritat i contundència al assegurar que no "li tremolarà el pols" amb aquelles empreses que cometin aquest tipus d'irregularitats. I és que segons Ginesta, el fil conductor d'aquestes irregularitats és la reducció dels drets dels treballadors.

En aquest sentit, ha explicat que les vagues que van mantenir els tècnics de les subcontrates de Telefónica van ajudar que els comitès d'empresa s'organitzessin en la recopilació d'informació per a la investigació que ha de ser "exemplaritzant a tots els sectors". Tan exemplar que el Govern espanyol no descarta dur a terme investigacions també en altres autonomies.

332 expedients

En xifres, Inspecció de Treball ha obert 332 expedients, dels quals 219 són propostes de sanció per infracció a la normativa sociolaboral per 2,15 milions, 21 actes de liquidació de les quotes a la Seguretat Social (11 per diferències en la cotització i 10 per falta en Règim General de la Seguretat Social) per 3,61 milions i 198 altes en el Règim General de la Seguretat Social i 92 contractes temporals transformats en indefinits.

Així, s'han detectat 200 falsos autònoms que ja han passat al Règim General de la Seguretat Social, així com 100 treballadors temporals irregulars, que han passat a ser indefinits. El pols, més ferm que mai.