L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya acumula dos mesos consecutius a l'alça, després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Durant el mes d'abril, els preus a Catalunya es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, set dècimes més en comparació a la variació interanual registrada durant el mes de març (+1,3%).

Es tracta de la pujada més accentuada des de l'octubre de 2018, quan l'IPC va créixer un 2,4%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu a la pujada en el preu dels subministraments de la llar com l'aigua, el gas i, sobretot, l'electricitat (+8,5% interanual) i a l'encariment dels carburants (+7,8%).

Per sectors

Els preus que més van pujar a Catalunya, amb diferència, són els de vestit i calçat (10,3%), seguits de l'habitatge (2,8%), Parament (0,4%); Aliments i begudes no alcohòliques i Hotels, cafès i restaurants (0,2%); i Begudes alcohòliques i tabac, Transport, Comunicacions, Ensenyament i Altres (0,1%).

Els únics preus que van disminuir són Oci i Cultura (-0,1%), mentre que Medicina quedar pla.

Per territoris

Perdemarcacions, Lleida va ser on més va créixer la taxa intermensual, amb un 1,3%, seguida de Barcelona i Girona (1,1%) i Tarragona (1%).

La taxa interanual de Lleida i Tarragona augment un 2,8%, mentre que la de Girona va ser d'un 2,5% i la de Barcelona, ​​d'un 1,8%.

L'IPC a Espanya

En el conjunt d'Espanya, la inflació va pujar un 1,2% a l'abril en relació amb el mes anterior i la taxa de variació anual va pujar gairebé un punt, fins al 2,2%.

Catalunya és el territori on menys va pujar la taxa interanual en el quart mes de l'any, seguida de Comunitat de Madrid, Extremadura, Comunitat Valenciana, Cantàbria i Canàries, amb un 0,8% totes elles.

Què és l'IPC?

A mitjans de cada mes, l’Institut Nacional d’Estadística es fa ressò d’un indicador que afecta directament els ciutadans. És l’índex de preus de consum, més conegut com l'IPC, que permet conèixer si els preus han pujat o han baixat globalment en un determinat període. Aquesta dada s’extreu dels preus dels béns i serveis que més consumeixen les famílies espanyoles (l’anomenada cistella de la compra) i, per tant, també permet veure l’evolució del preu de productes concrets. 

Imatge principal: Una bombeta d'electricitat, el sector que més ha pujat a Catalunya / Unsplash