L'independentisme també ha dit la seva el Dia del Treballador, en què l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Intersindical-CSC han mobilitzat unes 700 persones -segons xifres de la Guàrdia Urbana- per "la república dels drets socials".

La concentració, encapçalada per la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i els líders de la CSC, ha començat a la Plaça d'Urquinaona a les 18.00 hores i ha acabat a la Plaça Sant Jaume, on s'han fet els parlaments. Durant la mobilització s'han entonat crits d'"Independència", "Llibertat presos polítics", "Volem més salari, estem en precari", "Ni oblit ni perdó 1 d'octubre" i "Per la República dels drets socials". 

 MG 7909

"Al centre de totes les lluites"

Durant els parlaments a la Plaça Sant Jaume, Elisenda Paluzie ha reivindicat l'independentisme com una causa "necessària", asseverant que "participem en aquesta manifestació perquè la independència és al centre de totes les lluites, i sobretot de la lluita pels drets socials". 

Alhora, ha explicat que "no tindrem un marc de relacions socials dignes fins que no tinguem una república catalana", ja que Catalunya "no té competències per establir un model sense desigualtats, és competència de l'estat, i només podrem fer-ho nosaltres amb una república catalana que posi al centre el model de benestar, que també serà un model de progrés". 

A més, ha posat en valor la feina de la Intersindical-CSC, assegurant que "necessitem sindicats forts que no diguin mentides i que defensin els drets polítics que ara mateix estan vulnerats, com ho fa la Intersindical". En aquest sentit, ha demanat "mantenir la mobilització i posar la independència al centre". Per últim, ha cridat a la societat a mobilitzar-se també aquest divendres a les 7 de la tarda davant la delegació del govern espanyol "pels drets polítics".

 MG 8037

La queixa d'"un govern inquilí"

El vicesecretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha valorat les eleccions generals del 28-A dient que "durant les properes setmanes hi haurà reunions per fer pactes al govern central i no sabem com quedarà, però sabem que no es derogarà la reforma laboral, no es milloraran els drets laborals i no alliberarà els presos polítics ni els exiliats". 

En aquest sentit, doncs, ha assegurat que "surti qui surti no serà el nostre govern, serà un govern inquilí". Alhora, ha explicat que "no volem només canviar la bandera, volem construir la república dels drets socials, laborals i civils i tenir sobirania per lluitar pels treballadors i treballadores".

Finalment, s'ha demanat la llibertat immediata pels presos polítics i els exiliats, alhora que s'ha emplaçat a la societat a "exigir valentia al govern i a les nostres institucions". "Contra les injustícies no ens pot tremolar el pols".