L'estalvi energètic arriba a tot arreu, fins i tot, als interioristes, dissenyadors i arquitectes. Arran de la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna, pren força la figura de l'il·luminador. L'Associació Professional de Dissenyadors d'Il·luminació (APDI) és una plataforma que busca fomentar la professió del disseny d'il·luminació, establint criteri i responsabilitat professional, per millorar la il·luminació del nostre entorn i les nostres ciutats i assolir l'òptima expressió del disseny arquitectònic, a més de l'adequada ocupació dels recursos energètics i el benestar dels usuaris.

ElNacional.cat ha parlat amb José Luis Tobalina, coordinador d'APDI, per posar en pràctica aquesta manera de concebre entorns amb llum suficient per ser efectius, però minimitzant costos: "D'entrada, cal entendre que la nostra funció no es basa tant en el producte final, sinó en com concebem l'espai". Els dissenyadors d'il·luminació són persones que venen d'àmbits ben diversos que reclamen, a través d'aquest associació sense ànim de lucre, reconèixer la seva figura. "En el conjunt d'Espanya és una figura emergent, però si anem al nord d'Europa o els Estats Units, hi ha un gran interès i són països pioners en l'èxit d'aquest concepte que proposem". Així doncs, més enllà de centrar-se en el rebut personal de la llar de cadascú, tenir en compte aquest aspecte és molt útil en una majoria d'àmbits: públics i privats. Alguns dels socis d'aquesta organització han liderat el Pla Director d'Il·luminació de Barcelona, la nova reforma del Museu Guggenheim de Bilbao, l'Hotel W Barcelona o el Pla Director d'Il·luminació del Paisatge de Llum Madrid aprovat recentment.

IMG 1725
José Luis Tobalina, coordinador d'APDI

I després del led, què?

A grans trets, quin és el repte més immediat que té aquest terreny per fer front a una crisi energètica? "El moment que estem vivint té una part bona, que ho accelera tot, però també una part dolenta, que les presses ens poden fer treballar amb més errors que encerts", sentencia Tobalina. A què es refereix? "Actualment, tenim la sort que la tecnologia ha provocat un salt important en el terreny de l'estalvi gràcies als leds. Amb ells, reduïm el consum en un 60% i 85%, depenent dels casos, a la bombeta tradicional. Ara bé, després del led què vindrà? El problema és que no tenim un pla d'estalvi següent, no experimentarem un salt tecnològic en dos o tres anys, per això cal treballar en alternatives immediates que passen per il·luminar millor o saber-ne més".

En aquest sentit, cal tenir en compte que, a banda de la il·luminació, el problema del consum actual energètic també es deu a certs electrodomèstics que encara no han patit la transformació necessària que se'ls exigeix. "Amb el led, consumim 4 o 6 vats (W) de les antigues bombetes. Ara bé, amb una planxa se't dispara a 1.500W que equival a 200 bombetes de les antigues". Aquí també cal un canvi.

"No hem de posar llum on no cal"

Des d'APDI defensen la contractació d'un professional en il·luminació i asseguren que el cost d'aquesta inversió s'ha de mesurar en funció de com estigui concebuda l'anterior instal·lació. "No hem de posar llum on no cal. I això ens ho trobem en l'àmbit públic i privat. Per exemple, els carrers a Espanya estan deu vegades més il·luminats que els d'Alemanya, no és necessari". Tobalina explica que en el cas espanyol, els habitants tenen acostumades les seves pupil·les a un nivell molt alt de llum i aquesta mena de "tradició" també es reflecteix en el moment de concebre els carrers. "L'ull humà és molt adaptable, per tant no cal sobreil·luminar-ho tot". El mateix passa amb les botigues on l'excés, comparativament amb la resta d'Europa, és molt alt. Un altre aspecte que pot ajudar en retallar el cost final és a través de la domòtica: controlar la il·luminació per sistema. "Els detectors de presència en magatzems, banys, entre d'altres, és molt útil. També s'aposta, en els darrers temps, per detectors de llum natural i això fa que no s'encenguin si no és necessari. Sobretot en l'àmbit del treball funciona molt bé".

Si entrem en el capítol de les llars, el cost per pagar un il·luminador és massa elevat per les butxaques de la majoria de la ciutadania. No obstant, hi ha aspectes que ens poden ser útils. Hem dividit les propostes per espais:

- Menjador: "Estic absolutament en contra dels llums de bou, els tradicionals ulls de bou no són la millor de les solucions en molts casos", afirma Tobalina que hi posa matisos. "La tendència actual es basa en evitar la sobreil·luminació des del sostre. Precisament, en un menjador, és on estem connectats a pantalles com pot ser la televisió, però també una tauleta d'ordinador o un mòbil. Un llum de bou ens provoca un reflexe inadequat i la tendència és col·locar-ne, però pocs i ben pensats. La vida ha canviat. Pel que fa a la taula gran del menjador, cal tenir en compte el següent: "Una làmpara suspesa de 360 graus i transparent pot dispersar la llum. En canvi, una d'opaca, per exemple metàl·lica, pot concentrar la llum damunt la taula i no malgastem aquest recurs, ens permet baixar la potència instal·lada".

WhatsApp Image 2022 10 28 at 17.18.53
Arquitectura: AGi Architects / Il·luminació: elbazgildemontes
​Foto: Imagen Subliminal

- Cuina: en una cuina, aquests poden tenir una presència més justificada, tot i que no han de ser els predominants. Per Tobalina és més interessant les rengleres de llums que ajuden a "evitar ombres i resulten molt més importants que les del sostre. Aquestes són totalment secundàries i ens poden ajudar en tasques no prioritàries en aquest espai com és netejar i escombrar l'espai".

- Habitacions: "Hem de replantejar-nos si les llums de la tauleta de nit són o no imprescindibles". I en aquesta afirmació, justifica que una lampareta petita amb una pantalla de roba i en forma de globus no dirigeix la llum cap al llibre o l'element concret que necessitem il·luminar. A més, "molestes a l'altre si comparteixes el llit". Per això, recomana una llum ben dirigida i que ajudi a estar envoltat de foscor ja que l'habitació es relaciona amb una baixa del bioritme físic de les persones després d'una llarga jornada.

- Passadís: en aquest cas, la il·luminació depèn molt de la seva amplada. "Es pot aprofitar un punt de llum per un quadre, una prestatgeria, però amb una llum més baixa". A més, també recomana instal·lar detectors de presència per estalviar un excés de consum energètic.

WhatsApp Image 2022 10 28 at 17.21.53
Arquitectura: Garcés, De Seta, Bonet Aquitectes / Il·luminació: La Invisible
​Foto: Adrià Goula

- Bany: s'han de distingir dues funcions: el moment de la dutxa i el del mirall on un o una s'ha de veure per afaitar-se, pentinar-se o maquillar-se. "Des del costat dels miralls, és interessant apostar per una llum tipus camerino". En aquest àmbit també és important tenir en compte la temperatura dels colors, freda o càlida? "Els lavabos poden tenir llums neutres, tot i que l'evolució cromàtica d'aquest espai en els darrers temps resulta molt interessant".

Fotografia de portada: l'interiorisme i la il·luminació correspon a Yolanda Gutiérrez