L'Ibex 35 ha tancat aquesta setmana amb un descens del 2,36%, tot i que ha aconseguit mantenir-se sobre la cota dels 8.000 punts, i ha perdut així els guanys que havia aconseguit des de l'inici de 2021. El descens d'aquell divendres ha estat de l'1,06%.

Diferents factors negatius han estat aquesta sensació als inversors, tal com són augment de les restriccions per frenar la tercera onada de la pandèmia, així com l'empitjorament de les perspectives econòmiques. El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquesta setmana que manté la política monetària vigent fins ara, amb tipus d'interès al 0%, com a via per mantenir els diners circulant en l'economia i així estimular-la.

Tampoc no han estat suficients els màxims històrics registrats en Wall Street amb l'arribada de Joe Biden a la presidència dels Estats Units per animar les expectatives dels inversors a la borsa espanyola.

Les empreses espanyoles

Aquest divendres poques empreses han tancat 'en verd'. Ha estat el cas de Cellnex (+3,88%), Endesa (+0,74%), Xarxa Elèctrica (+0,47%) i Solaria (+0,38%). Tanmateix, s'han registrat tancaments en negatiu del Banc Sabadell (-4,99%), Bankia (-3,94%), CaixaBank (-3,93%), IAG (-3,68%), Grifols (-3,61%), Meliá (-3,04%), Acerinox (-2,88%) i Almirall (-2,37%).

L'analista de XTB Joaquín Robles ha destacat que aquesta setmana s'han vist impulsats valors com Cellnex, després d'anunciar un acord amb Deutsche Telekom per desenvolupar el seu negoci de torres de comunicació. També Bankinter s'ha vist impulsat, amb la presentació dels resultats de l'exercici 2020, i Grifols i Pharma Mar, amb els desenvolupaments de nous fàrmacs que podrien incrementar els seus ingressos durant els pròxims trimestres.

Per contra, els més penalitzats han estat els valors turístics, després que les noves restriccions al trànsit aeri, i la resta dels bancs, a l'espera de presentar els seus resultats, així com companyies cícliques cas d'ACS i ArcelorMittal, davant del temor d'una menor demanda.

Evolució dels valors

Aquesta setmana no només s'han observat caigudes a la borsa espanyola, sinó que també ha estat el cas d'altres europees, com Londres (-0,3%), París (-0,56%), Frankfurt (0,24%) i Milà (-1,52%).

El barril de petroli West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, cotitzava en 52,36 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència per a Europa, marcava un preu de 55,40 dòlars.

La cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,2177 'bitllets verds', mentre que la prima de risc espanyola pujava fins a 64 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,12%.