L'Ibex 35 s'està enfonsant per sota del 3% arrossegat per la caiguda de les borses asiàtiques i el preu del cru que s'ha situat al voltant dels 25 euros. Fins ara, s'ha perdut la cota dels 8.300 punts, un nivell intradia que no s'assolia des d'agost del 2013. Tot confirma que la pujada de dimarts va ser únicament un miratge en la tendència clarament baixista de la borsa espanyola.

Els més castigats

Els resultats han estat dolents per a tothom però especialment castigats han estat Arcelormittal amb una baixada del 6% i Banco Popular, Caixabank, Tècniques Reunides, Repsol i Santander que perdien més d'un 4%. El pànic s'apoderava de pràcticament tots els valors que no paren de caure en picat, desitjant tenir una mínima treva que de moment no ha arribat

 

Fins i tot els valors més estables, sovint considerats com a blue xips com BBVA i Telefònica no han pogut nadar a contracorrent i han caigut més d'un 3%. Inditex i ACS perdien també un 2,7%.

Contagi internacional

A l'espera del que pugui passar demà a la reunió del Banc Central Europeu (BCE), les principals borses europees es desplomaven més d'un 3%. Números vermells més que previsibles després de la caiguda consumada del Nikkei (-3,71%) i Xangai (-1%). El mercat asiàtic ensorra l'Ibex.

 

Alguns analistes financers apunten que el mercat encara segueix massa centrat en la inestabilitat de la Xina i el cru. I la pujada dels tipus d'interès de la Reserva Federal dels Estats Units, que es va produir per primer cop al passat mes de desembre després de 10 anys, ha afegit més llenya al foc. La recuperació econòmica es debilita o directament s'enfonsa per moments, almenys a les borses que encara no veuen la llum al final del túnel.

Una mica d'esperança

Mentre ningú s'atreveix a fer bons pronòstics a les Borses, els experts del Centre d'Estudis Financers (CEF) han agafat les regnes del positivisme amb la voluntat d'incentivar les inversions i han previst que la renda variable europea registri una evolució positiva durant el 2016 tot i la mala arrencada d'aquest any on el mercat espanyol ha depreciat el seu valor en un 13%.

 

Les perspectives del CEF atribueixen un bon comportament a la renda variable europea gràcies a les primeres passes d'una fase expansiva de l'economia, una disminució de l'atur i un augment de la confiança. A tot això, s'espera que s'hi afegeixi una caiguda de la taxa de morositat bancària, un ajustament del preu de l'habitatge, una reactivació del crèdit bancari i un alentiment dels fluxos comercials a nivell mundial capitanejats per la caiguda dels preus de les matèries primeres i el cru.

"La recuperació de l'eurozona es veurà avalada per la injecció d'un mínim de 360.000 milions d'euros addicionals per part del Banc Central Europeu (BCE), almenys fins al març del 2017", assegura la CEF. Esperem que la seva injecció d'esperança no sigui únicament un altre miratge de confiança entre els inversors, sinó una realitat consumada a les borses.