Iberia ha pactat amb Globalia noves condicions per a la compra d'Air Europa per 500 milions d'euros, la meitat dels 1.000 milions previstos inicialment, que s'abonaran als sis anys del tancament de l'operació, ha informat la companyia en un comunicat.

Aquest acord per modificar l'acord inicial de compra d'Air Europa pel Grup Iberia, assolit el novembre de 2019, ha tingut per objectiu adaptar l'operació, que podria estar conclosa en el segon semestre de 2021, a "la realitat actual de la companyia i del mercat", segons Iberia.

En primer lloc, segons ha detallat el comunicat d'Iberia, l'acord contempla una reducció del preu des de 1.000 milions d'euros fins a 500 milions, "a pagar sis anys després de completar-se l'operació quan, segons totes les estimacions, el mercat s'haurà recuperat".

"Bona notícia per tots dos"

El nou acord ha estat qualificat d'"una bona notícia per a les dues aerolínies, els seus empleats, clients i accionistes, i també per al conjunt de la societat espanyola", ja que permetrà a ambdues aerolínies "sortir més ràpidament i enfortides de la situació actual provocada per la Covid".

A més, afegeix Iberia, tindran més capacitat per fer front "als compromisos financers adquirits durant la pandèmia, com els crèdits ICO i els ajuts concedits per l'Estat a Air Europa."

Així mateix, l'acord reforça el centre d'operacions ("hub") de Madrid perquè, segons Iberia, "pugui expandir-se i competir millor amb els seus equivalents europeus, les aerolínies de referència del qual han rebut ajuts milmilonaris dels seus respectius governs."

Els màxims responsables d'IAG, el hòlding a què pertany Iberia, i de les companyies Iberia i Globalia han destacat la importància de l'acord, segons les seves declaracions difoses en el mateix comunicat.

Capacitat de recuperació

D'aquesta forma, el conseller delegat d'IAG, Luis Gallego, ha afirmat que Iberia i IAG demostren amb l'acord la seva capacitat de recuperació "per afrontar la crisi més profunda en la història de l'aviació".

"Formar part d'un gran grup és la millor garantia per superar els desafiaments del mercat actual que també beneficiaran a Air Europa una vegada que es completi la transacció", ha afegit.

Per això, Gallec ha valorat l'acord amb Globia "per ajornar el pagament fins i tot ben entrada la recuperació esperada en els viatges aeris després del final de la pandèmia", moment en què confia a obtenir "sinergies significatives com a resultat de la transacció".

Del seu costat, Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia, ha manifestat que l'acord de compra suposa "un gran esforç de tots i és la millor manera de recuperar el turisme, el transport a Espanya i el hub de Madrid".

El conseller delegat d'Iberia, Javier Sánchez-Prieto, ha subratllat que l'operació té "tot el sentit estratègic per reforçar la competitivitat del 'hub' de Madrid en un escenari global".

A més de beneficiar els consumidors, Sánchez-Prieto ha afirmat que la incorporació d'Air Europa al Grup Iberia millorarà la viabilitat de la companyia "beneficiant tant els empleats d'Iberia com d'Air Europa".

Negociacions amb la SEPI

L'acord, pel qual Iberia abonarà 500 milions d'euros que es faran efectius en el sisè aniversari del tancament de l'operació està subjecte, segons el comunicat, a pròximes negociacions amb la SEPI en relació amb les condicions no financeres associades al suport financer proporcionat a Air Europa durant 2020 i a l'aprovació de l'operació per les autoritats comunitàries.

Mentrestant, Iberia i Air Europa continuaran competint a tots els mercats en què operen, com fins ara.

Segons Iberia, l'operació permet crear un operador amb una mida "significativa i més resilient" per "navegar l'actual situació" provocada per la Covid-19, "així com qualsevol altra que la indústria pugui enfrontar".

L'acord ajuda a consolidar Madrid com un centre d'operacions de primer nivell europeu, afegeix el comunicat, "reforçant el posicionament d'Espanya com a primera potència turística i porta de connexió entre Europa i Amèrica Llatina".

"Sinergies significatives"

Les companyies esperen a més que aquesta operació generi "sinergies significatives" que permetin desenvolupar beneficis significatius per als clients, amb més opcions de connexió des del hub de Madrid.

Segons Iberia, l'operació d'Air Europa podria estar conclosa en el segon semestre de 2021, i està subjecta a l'aprovació per part de la Comissió Europea i a assolir un acord amb la SEPI en relació amb certes condicions associades al suport financer proporcionat a Air Europa durant 2020.

Iberia ha afirmat que té la intenció d'iniciar les esmentades converses ben aviat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat