Iberdrola va registrar un benefici net de 2.408 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, el que suposa un descens del 10,2% respecte al mateix període de l'un any abans, afectat negativament pels alts preus de l'energia, nous imposats i menors extraordinaris, segons ha informat la companyia.

En aquest context, Iberdrola va registrar un "fort" acompliment de la seva activitat en els nou primers mesos de 2021, amb unes inversions que es van incrementar un 6%, fins als 7.036 milions d'euros, destinant un 77% als mercats internacionals. Així, un 90% del total van ser dirigides al desenvolupament de nous projectes renovables, emmagatzemament i xarxes intel·ligents. Les inversions en xarxes s'incrementen un 27%, fins als 3.185 milions d'euros.

Inversió en Espanya

Les inversions en Espanya van ascendir a 1.593 milions, un 21% més que en el mateix període de 2020 i han anat dirigides al desenvolupament de nous projectes renovables per import de 792 milions d'euros; a xarxes intel·ligents per 445 milions; i a manteniment de centrals i altres inversions un total de 356 milions.

"Continuem compromesos amb la nostra estratègia de sostenibilitat basada en la lluita contra el canvi climàtic i la creació de riquesa i ocupació a les comunitats on operem, en benefici dels nostres grups d'interès", ha ressaltat el president d'Iberdrola, Ignacio Galán.

 El president d'Iberdrola, Ignacio Galán (i), durant la seva reunió amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson EfenEl president d'Iberdrola, Ignacio Galán, durant la seva reunió amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, fa dues setmanes / Efe

Benefici net

El benefici net ajustat, excloent no recurrents, va créixer un 5,2% durant els nou primers mesos d'aquest any, fins als 2.688 milions d'euros. Efectes com els ajustaments en la fiscalitat per impostos i taxes a Espanya i el Regne Unit, juntament amb l'impacte del decret mesures urgents per mitigar l'impacte de l'escalada de preus del gas natural als mercats detallistes de gas i electricitat (-114 milions d'euros), així com altres d'extraordinaris com la Covid situen el benefici net reportat en 2.408 milions d'euros, un 10,2% menys.

Entre gener i setembre de 2021, la companyia va assolir un benefici brut d'explotació (Ebitda) de 8.165 milions d'euros (+10,7%), impulsat pels Estats Units i el Brasil. El 87% del total va procedir de xarxes i renovables. En aquest paràmetre destaca, segons la companyia, l'impacte negatiu de l'augment dels preus de l'energia a Espanya i el Regne Unit, així com les mesures reguladores a Espanya.

L'Ebitda de xarxes va créixer un 11,5%, fins als 3.931,3 milions d'euros, pel "fort" acompliment operatiu de l'activitat a tots els països on opera la companyia, gràcies a les inversions realitzades i les tarifes. Excloent l'impacte de la covid-19 i del tipus de canvi, l'Ebitda hauria augmentat un 14%.

Renovables

El negoci de Renovables, per la seva part, va incrementar el seu Ebitda en el període un 70,9%, fins als 3.042,4 milions d'euros, en resposta a l'augment de la producció, per la capacitat més gran instal·lada que li aporta el seu pla inversor i la millora del factor de càrrega. L'àrea recull també l'impacte de la reversió de taxes a Espanya.

L'activitat de generació i clients s'apunta un Ebitda de 1.086,1 milions d'euros (-44,7%), impactada pels alts preus registrats al mercat elèctric espanyol i britànic, les onades de fred a Espanya, Texas i altres mercats internacionals en el primer trimestre de l'any i l'impacte del decret mesures urgents per mitigar l'impacte de l'escalada de preus del gas natural als mercats detallistes de gas i electricitat a Espanya.

A Espanya, aquesta àrea de negoci registra uns ingressos de 9.142 milions (+16,1%), però redueix un 60,3% el seu Ebitda -ho fa en 711 milions- i assoleix un benefici net de 76,3 milions (-87%) -menys d'un 1% de les vendes-, com a conseqüència dels alts preus de l'energia per l'evolució dels preus del gas i on les vendes a clients es troben tancades a preu fix.

A conseqüència del manteniment de preus als clients amb contracte fix, aquests consumidors s'han beneficiat d'estalvis per més de 2.000 milions d'euros, davant el cost que els hagués provocat els "alts" preus del pool.

Així mateix, el cash flow es va elevar un 7,2%, fins als 6.412,4 milions d'euros, mentre la liquiditat supera els 19.000 milions d'euros i cobreix 19 mesos de necessitats de finançament. Amb una vida mitjana superior als 6 anys, l'endeutament net a tipus fix ascendeix aproximadament al 68% amb una alta protecció del balanç davant de processos inflacionistes.

Pla inversor

Així mateix, el pla inversor d'Iberdrola va permetre incrementar la capacitat renovable operativa de la companyia a setembre a més de 37.300 MW. En els últims dotze mesos, Iberdrola ha posat en marxa 3.738 MW verds, dels quals 1.128 MW corresponen a eòlica terrestre; 1.519 MW a solar fotovoltaica; 880 MW a hidroelèctrica i de bombatge; i 112 MW a emmagatzemament amb bateries.

La companyia avança en l'actualitat en la construcció de més de 7.200 MW. D'aquests, 2.600 MW es desenvolupen en projectes eòlics marins. El 80% d'aquests projectes s'executen a l'exterior, principalment en mercats internacionals.

A Espanya, la capacitat renovable instal·lada en els últims dotze mesos se situa en 2.350 MW, xifra superior al conjunt dels instal·lats pels tres següents desenvolupadors en aquest mercat. En l'actualitat, 1.500 MW es troben en construcció: 375 MW són eòlics i 1.125 MW fotovoltaics.

Iberdrola s'ha compromès a instal·lar i posar en operació en el període 2020-2025 un total de 27.600 MW, amb l'objectiu d'assolir els 60.000 MW de potència renovable. A setembre de 2021, 22.686 MW es troben en construcció o amb un alt grau de maduració, la qual cosa constata que el 82% de la nova capacitat prevista en el període està assegurada.

 

Imatge principal, xarxa elèctrica d'Iberdrola / Europa Press