Europa avança a passos gegantescos en el seu abandonament de l'ús de combustibles fòssils. Així ho reflecteix l'últim informe 'European Electricity Review elaborat per Ember, que mostra la caiguda més gran en generació d'electricitat a partir del carbó i del gas, amb una reducció de la producció fòssil del 19% l'any passat, en comparació amb 2022, en favor de l'augment de les energies renovables. Un fet que es tradueix en un descens històric de les emissions del sector elèctric del 19%, i en què, per primera vegada, l'energia derivada de les elèctriques va representar menys d'un terç de l'energia de la UE. Dins del mix energètic, el sector eòlic té cada vegada més va pesar i va representar el 19% de l'electricitat produïda a la UE l'any passat, després de registrar el 2023 un any rècord a Europa amb la construcció de 17 gigawatts (GW) de potència. A Espanya, l'energia eòlica va ser ja la primera font de generació elèctrica el 2023, superant el 24% de cobertura de la demanda.

Malgrat els avenços, WindEurope alerta que no és suficient. "Aquestes xifres són lleugerament superiors a les de 2022 i són les més grans que la UE hagi construït en un sol any. Però està molt per sota dels 30 GW a l'any que la UE necessita construir per complir els seus nous objectius de seguretat energètica i climàtica per a 2030", adverteix la patronal europea.

En aquest context, Bilbao acull aquesta setmana WindEurope, la cimera sobre energia eòlica terrestre i marina més important del sector a Europa, per on passaran els principals líders europeus per dibuixar el full de ruta d'una indústria clau per a la transició energètica. Però qui són els principals actors d'aquest sector que ocupa ja més de 300.000 persones a Europa? Aquestes són companyies amb projectes eòlic rellevants.

Iberdrola

El Grupo Iberdrola és ja un referent mundial en energies renovables, a més de ser líders en capacitat renovable instal·lada. La companyia compta amb un pla inversor a 2025 —ampliat a 2030— amb el que pretenen duplicar aquesta capacitat renovable fins als 60 GW el 2025, mentre que assolirien els 95 GW el 2030.

Iberdrola España compta amb parcs eòlics amb potència instal·lada que assoleix els 6.550 MW, i amb capacitat de producció neta de 10.726 GWh.

A nivell europeu, Iberdrola Renovables Internacional compta actualment amb 159 MW de generació eòlica terrestre operant en diferents regions de França i una cartera de més de 700 MW de projectes eòlics i fotovoltaics en diferents estats de desenvolupament. Així mateix, la companyia ha finalitzat amb èxit a Grècia la posada en marxa dels parcs eòlics Askio II (37 MW) i Rokani (18 MW), que es troben ambdós en operació comercial des de ROKAS Renewables.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP)

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) és avui la gestora de fons més gran del món dedicada a inversions en energies renovables que actualment gestiona 12 fons que sumen més de 28.000 milions d'euros sota gestió. La companyia compta amb una cartera mundial de projectes d'energia verda centrats principalment en energia eòlica marina, eòlica terrestre i solar fotovoltaica, emmagatzemament d'energia, Power-to-X, Waste-to-X i altres tecnologies renovables.

CIP és propietària d'un dels parcs eòlics més grans en operació a Espanya, ubicat Monegros (Aragó), de 487 MW, i en els propers mesos iniciarà la construcció d'un projecte a Terol amb una capacitat instal·lada superior als 750MW i que es convertirà en un dels parcs eòlics més grans d'Espanya.

L'objectiu de la companyia és continuar invertint en el desenvolupament de nous projectes renovables a Espanya, que contribueixin a accelerar la transició energètica i situïn Espanya a l'avantguarda en l'ús de tecnologies renovables innovadores. En aquest sentit, CIP està desenvolupant projectes innovadors i pioners també en Hidrogen renovable i està cridat a ser un dels actors referent en eòlica marina al nostre país, tecnologia de la qual un dels líders a nivell mundial.

Ørsted

Es tracta d'una altra companyia danesa amb més de 30 anys d'experiència en el desenvolupament, construcció i operació de projectes d'energia renovable a Europa, Amèrica del Nord i Àsia. Ørsted és especialista en energia eòlica marina però també han expandit les seves operacions cap a l'energia eòlica terrestre, l'energia solar i l'emmagatzemament d'energia.

La seva trajectòria amb l'energia eòlica terrestre va començar als Estats Units i recentment es va expandir a Europa, on actualment té 3,8 GW en funcionament i en construcció.

Per a 2030, el seu objectiu és comptar amb entre 11 i 13 GW de capacitat eòlica terrestre, solar i d'emmagatzemament a tots els seus mercats, mentre fan créixer la seva cartera cap a un mix de capacitat eòlica i solar fotovoltaica (FV).

Statkraft

Statkraft, propietat de l'Estat de Noruega i present ja a 20 països, és una companyia productora d'energia hidroelèctrica, eòlica, solar i gas, i és també un agent de referència al mercat energètic europeu amb més de 3 milions contractes de compravenda d'energia firmats.

El 2023, Statkraft va completar la construcció d'un parc eòlic a Irlanda, i a Espanya està desenvolupant el projecte eòlic Itsaraz, al País Basc, que comptarà amb 8 aerogeneradors que sumaran una capacitat de 60,4 MW. En la mateixa Comunitat es troba en fase inicial el projecte eòlic Piaspe, de 33 MW de capacitat, que comptarà amb un total de cinc aerogeneradors, suficients per per proveir d'energia neta, assequible i autòctona 24.300 llars.

A més, l'any passat la companyia va adquirir d'Enerfin, filial renovable del Grup Elecnor, que inclou 1.500 MW en operació i construcció i una sòlida cartera de projectes en diferents estats de desenvolupament a nivell global. Aquesta operació reforça la posició de Statkraft i la situa en el Top10 de productors eòlics a Espanya