El Ministeri d'Hisenda ha confirmat que analitza un tipus mínim en l'Impost de Societats de l'entorn del 18% per a les empreses que estan gravades amb el 30%, que són les entitats financeres i les empreses d'hidrocarburs. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat en declaracions en el Congrés que es podria plantejar un tipus mínim que fos "progressiu" depenent del gravamen que tinguin les grans empreses. Tot això, una vegada que Podemos ha proposat que s'elevi al 20 % el tipus mínim per a la banca i les empreses d'hidrocarburs.

Montero ha dit que el paquet de fiscalitat que s'està negociant amb Podemos per aconseguir el seu suport en els Pressupostos de 2019 podria tancar-se "en termini breu". No obstant això ha recalcat que Hisenda no tocarà l'IRPF per a rendes per sota dels 140.000 euros anuals mentre també ha assenyalat que el ministeri treballada amb dos sengles de consolidació fiscal (la del Govern del PP menys flexible i la proposta per l'Executiu socialista acordada amb Brussel·les) per elaborar l'esborrany pressupostari que ha d'enviar a la UE abans del 15 d'octubre.

"Treballem en ambdues possibilitats, en plans diferents depenent de si la tramitació de la reforma de la Llei d'Estabilitat està en avançat recorregut en la seva tramitació parlamentària, o en una altra senda si no estigués avançada", ha dit després d'asseverar que en cap cas no estudia la hipòtesi de "no tirar els Pressupostos endavant" per un avançament electoral.

Objectiu: senda de dèficit de l'1,3%

Montero ha insistit que el problema de tenir uns senda de dèficit de l'1,3% el 2019 i no de l'1,8% del PIB com proposa l'Executiu és que les Comunitats Autònomes i la Seguretat Social deixarien de rebre 2.500 milions d'euros, respectivament, ja que el sostre de despesa que afecta únicament a l'Estat no es veuria afectat ja que la minva és només de 1.000 milions.

Aquests 1.000 milions d'euros ha dit que són "fàcils d'absorbir" amb una nova fiscalitat retocada. "On tinc preocupació és en aquests comptes -les de la Seguretat Social i CCAA- perquè és obligatori i necessari i una exigència democràtica que la recuperació econòmica es traslladi en amb una revalorització més gran de les pensions, amb una millor qualitat de material tècnic als hospitals o amb un increment de les beques", ha reiterat després de lamentar que el PP i CS "bloquegin la senda de dèficit" que significa "bloquejar la qualitat de vida dels ciutadans".

"Quan la despesa pública repercuteix en les persones, l'anomenen malbaratament", ha retret al PP i a Ciutadans. En aquest sentit, Montero ha demanat el PP que expliqui a les autonomies en les que governen per què no volen donar suport a una senda de dèficit permesa per Brussel·les.

Negociacions amb els partits

Quant a les negociacions amb la resta de partits polítics (PNB, PDeCAT o ERC) la ministra ha reconegut que hi ha algun contacte encara que ha dit que el Govern treballa amb Podemos l'esquelet bàsic per després negociar el gruix dels comptes amb les altres formacions.

Precisament, davant de la petició del PDeCAT que es flexibilitzi la regla de despesa com a condició per poder donar suport als comptes, la ministra ha reiterat que es treballa en nous criteris perquè els ajuntaments puguin utilitzar el superàvit que tenen en projectes financerament sostenibles i que milloren la vida dels ciutadans. Ha insistit que no es tracta d'una modificació de la regla de despesa perquè és un paràmetre de política fiscal que depèn de Brussel·les i que Espanya seguirà amb el seu compromís de complir-lo.

Entorn d'un possible acord en la Comissió del Pacte de Toledo, Montero ha considerat que en la recomanació segona sobre la revalorització de les pensions és necessari que existeixi un ampli consens per impedir la possibilitat que canvis de Govern en diferents etapes de la democràcia facin "virar el rumb i la fortalesa que pugui prendre el Pacte de Toledo".

Així, ha confirmat que el Govern lligarà les pensions a l'IPC el 2018 i el 2019 i ha dit que seguiran en aquesta línia encara que hagin de treballar amb una senda de dèficit menys flexible. "El Pacte de Toledo treballa amb precaució i també el Diàleg Social, on són els empresaris i els sindicats... hi ha diferents entorns on es parla i es tracta de posar millores econòmiques però també mesurades a mitjà termini que permetin que el sistema de pensions sigui sostenible", ha puntualitzat.