L'Agència Tributària espanyola ha remès un nou informe al jutjat en el que ratifica que la cantant Shakira va defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2012 i 2014, simulant que no residia a Espanya i ocultant els seus ingressos mitjançant un entramat de societats.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques aquest dimecres, al seu informe addicional sobre el cas, els tècnics d'Hisenda espanyola contradiuen els arguments de la defensa de la cantant colombiana, que esgrimeix la seva agenda de concerts i televisiva per provar de demostrar que va romandre menys de 184 dies a Espanya i, per tant, no tenia obligació de tributar en aquest país.

Davant d'aquesta situació, la titular del Jutjat d'instrucció número dos d'Esplugues de Llobregat ha citat a declarar per al proper 8 de juliol als tècnics d'Hisenda i als pèrits de la defensa perquè li exposin la seva tesi sobre quines eren les obligacions fiscals de Shakira, segons ha avançat El Periódico.

El gener de l'any passat, dos actuaris de l'Agència Tributària ja van declarar davant de la jutgessa d'instrucció i es van reafirmar a l'informe que al seu dia van enviar a la Fiscalia per comunicar que l'artista hauria estat evadint el pagament de l'IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques ) entre els anys 2012 i 2014.

Sis delictes contra Hisenda

Arran de l'informe d'Hisenda, la Fiscalia espanyola va presentar el desembre de 2018 una querella contra la cantant i el seu assessor fiscal als Estats Units, als quals acusa de sis delictes contra la Hisenda pública per ordir un "pla" per no pagar ni l'IRPF ni l'impost sobre el patrimoni, utilitzant un entramat de societats establertes en paradisos fiscals que formalment eren les titulars dels ingressos que Shakira percebia.

Concretament, el ministeri públic afirma que la cantant "va canalitzar els moviments de capital generat amb la seva activitat professional" -les seves actuacions o participació en el programa nord-americà "The Voice" o la comercialització de perfums amb el seu nom-, a través d'empreses domiciliades a les Illes Verges britàniques, les Illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg.

La condició de resident fiscal

El ministeri públic considera que la querellada tenia l'obligació de pagar els seus impostos a la Hisenda espanyola, ja que va romandre al país més de 183 dies, temps necessari per adquirir la condició de resident fiscal tant a Espanya com als Estats Units.

Shakira ja va tornar a l'Agència Tributària els 14,5 milions que aquesta li reclamava, més els corresponents deutes i interessos, però insisteix -i així ho va mantenir davant de la jutgessa d'instrucció quan la va citar com investigada- que en les dates analitzades no tenia obligació de tributar a Espanya.

La cantant afirma a més que va fixar la seva residència a Esplugues de Llobregat (Barcelona) el 2015, quan va donar a llum el seu segon fill, i que fins aleshores únicament realitzava visites puntuals a causa de la seva relació sentimental amb la seva actual parella, el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué.

Shakira va al·legar davant de la jutgessa que les seves absències no eren esporàdiques sinó que realment residia a l'estranger, ja que mantenia una agenda de concerts internacional i participava al programa televisiu "The Voice" als Estats Units.

 

Foto principal: La cantant Shakira en una roda de premsa / Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat