Grifols i la National Service Projects Organization (NSPO) d'Egipte han inaugurat aquest dimarts a la ciutat del Caire la primera plataforma integrada de subministraments de plasma a l'Àfrica. Aquest projecte, segons l'empresa catalana portarà al país nord-africà "a aconseguir l'autosuficiència i facilitarà l'accés als medicaments plasmàtics en tota la regió d'Orient Mitjà i Àfrica". Aquesta aliança, anunciada el novembre de 2020, és el primer en la indústria del plasma que neix d'una aliança publicoprivada i segons apunta Grifols podria ser un model per a altres projectes similars en altres països per augmentar l'accés al plasma.

Les noves instal·lacions de Grifols a Egipte començaran a recollir donacions de plasma el pròxim mes de novembre i, a més, l'edifici també inclou un laboratori d'anàlisi per al garbellat del plasma i una àrea per a formació pertanyent a The Grifols Academy, el principal programa de formació professional continuada dirigit a empleats i empleades.

El nou projecte de la farmacèutica catalana té previst construir i equipar 20 centres de donació de plasma en tot el país, una planta de fraccionament de plasma amb capacitat per a fraccionar 1 milió de litres de plasma a l'any, xifra que s'espera arribar a duplicar i, a més, una planta de purificació i instal·lacions per a anàlisis i emmagatzematge.

La 'joint-venture' que gestionarà aquest nou projecte estarà controlada per l'NSPO del 51% i Grifols controlarà el 49% restant. Ara bé, fins que les instal·lacions a Egipte no estiguin operatives, la farmacèutica catalana utilitzarà les seves plantes actuals, és a dir fora d'Egipte, per a produir medicaments a partir del plasma recollit al país.

Un canvi en les infraestructures del plasma

"La inauguració d'aquest primer centre és un gran primer pas cap a l'autosuficiència de plasma a Egipte i ampliarà l'accés al plasma a la regió", assegura Víctor Grifols Deu, co-conseller delegat de Grifols. "La nostra aliança amb Egipte és un model que canviarà significativament la forma en la qual es conceben, construeixen i gestionen les infraestructures relacionades amb el plasma en el futur, permetent una major disponibilitat de medicaments plasmàtics".

"Ens omple d'orgull poder invertir encara més en la salut i el benestar de la població egípcia, alhora que adquirir un coneixement més profund del plasma i poder ser líders a la regió en aquest àmbit de salut tan crític", afegeix per la seva part el Dr. Magdy Amin, conseller delegat de Grifols Egipte. "Aquesta associació permetrà a Egipte oferir una atenció sanitària de major qualitat".