El turisme a la ciutat de Barcelona ha perdut ritme en el darrer exercici, tot i que el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ho desvincula de la situació política. El que preocupa al sector, segons Clos, és la “pèrdua de qualitat” dels visitants, per la qual cosa demana al govern català i al municipal que es valori el turisme com quelcom “necessari” per a la ciutat.

Les dades denoten que la despesa per persona allotjada en un hotel de Barcelona l’any 2017 ha caigut, de mitjana, un 10,8% respecte al 2016, que va ser de 406,6 euros, davant els 362,5 del 2017. Alhora, el que ha patit una baixada important ha estat el turisme de negocis, que s’ha reduït en els darrers anys, passant de ser el 39,5% l’any 2014 a ser el 30,6% el 2017.

De totes maneres, Clos recorda que “les dades són negatives, però seguim al 78% d’ocupació. Barcelona segueix sent pionera, però no està en el seu millor moment”. En aquest sentit, el president del Gremi considera “necessari que hi hagi un convenciment real a les administracions que el turisme és molt important per a la ciutat de Barcelona”.

Més enllà del procés

Clos ha reafirmat les declaracions d'ahir de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, a una trobada amb personalitats del sector turístic, en què va assegurar que el procés no era la causa de la baixada del turisme. Seguint aquesta línia, el president del Gremi d'Hotels ha assegurat que "no seria just dir que la baixada del turisme és degut a la situació política", i ha apuntat a molts altres factors, entre els quals, "els pisos turístics il·legals" i "algunes mesures municipals".

La qualitat del turisme, el "principal problema"

Segons Jordi Clos, "la pèrdua de turisme de qualitat" és el principal problema perquè comporta "una minva del consum i la despesa del visitant a la ciutat". En aquest sentit, posa el punt de mira en els apartaments turístics il·legals, que "generen una oferta molt barata que crida un segment de mercat barat", assegura. Alhora, però, afirma: "Jo no estic en contra dels apartaments turístics, però sí de la il·legalitat, perquè provoca una destrucció del preu i una caiguda de la qualitat".

"No només estem creant un segment de mercat que no ens interessa, sinó que estem generant malestar a la gent de Barcelona i competència deslleial", apunta. Alhora, s'avança a dir que "encara no hem paït el tema dels apartaments turístics il·legals, i ara apareixerà el concepte d’habitació compartida turística, cosa que està bé mentre estigui regulat", alerta. "Pot arribar a representar un greu problema si no es regula, i no és fàcil de regular". 

Però no només els pisos il·legals són el problema, segons Clos, sinó diversos "escenaris" que els turistes es poden trobar a la ciutat. Com a exemple, apunta el top manta a la Barceloneta, els botellots als carrers de nit, la platja “circ”, etcètera. "Tot això acaba determinant la qualitat. Estem dient que volem un públic d’un nivell elevat i en canvi estem actuant de manera incoherent", apunta.

Amb tot, Clos és optimista: "Això ens porta a tenir un públic que no és tant el que volíem, però que també cal dir que si està ben regulat, també és negoci".

Previsions de cara al 2018

Jordi Clos ha puntualitzat que per aquest any es preveu tancar el primer semestre amb una ocupació del 80%, superior a la del 2017, que es va tancar amb un 75%. 

Amb tot, el president del gremi ha estat contundent, i ha criticat algunes iniciatives i reivindicacions que "denigren el turisme". "Demanaria a l’Ajuntament que convenci els seus socis de govern que aquestes actuacions polítiques tenen una forta repercussió pel turisme. “Són aquests actes, quan el turista se sent atacat, el que ens perjudica”. Alhora, ha demanat al govern de Torra "que ajudin al turisme de veritat de la nostra ciutat. No oblidem que el turisme de Barcelona és el pulmó de Catalunya".