La Catalunya Nord es troba en una situació complicada a causa de la falta de combustible. Algunes de les refineries més importants, com Total i Esso, tenen poca oferta de combustible a causa d'una vaga del seu personal, que reclama millorar les seves condicions salarials. En concret, hi ha 11 estacions de servei tancades i 39 en tancament parcial de les 87 totals que hi ha a la zona. Davant d'aquesta situació, les autoritats del territori van establir el passat dimarts un límit d'oferta a les estacions, així com restriccions als usuaris. Segons van explicar, està prohibit l'ús de bidons i s'ha limitat omplir 30 litres per als turismes, mentre que pels camions el màxim són 120 litres. Unes mesures que s'aniran modificant i les quals es poden aixecar durant el cap de setmana, van informar. El Govern francès ha obligat la reobertura de dues refineries per fer front a l'escassetat de combustible, però la majoria de treballadors han decidir mantenir la convocatòria.

"En aquests moments, 11 estacions de servei estan totalment tancades i 39 estan afectades per un tancament parcial", han assegurat les autoritats en una piulada. A més a més, han assenyalat que "aquestes dificultats no estan lligades a la indisponibilitat del recurs als dipòsits sinó a dificultats logístiques entre els operadors, combinades amb un sobreconsum preventiu". És per això que han recordat als ciutadans les mesures establertes i han demanat "adoptar un comportament habitual de consum".

Reunió del Govern francès

Davant d'aquesta situació límit, el Govern francès ha organitzat una reunió de crisi per analitzar el seguiment de la vaga a les refineries. Cal recordar que les autoritats han obligat a reprendre l'activitat a algunes de les refineries del país per tal de poder oferir els serveis mínims, una mesura molt limitada perquè només implica "un petit nombre" de treballadors, segons ha explicat el portaveu del Govern, Olivier Véran. Després de la trobada, Véran ha apuntat que l'objectiu és "que es pugui desbloquejar el centre de carburants tan aviat com sigui possible per recuperar una situació normal" i ha insistit que l'Executiu ha volgut actuar "amb tacte i mesura". Per la seva part, la primera ministra, Élisabeth Borne, ha explicat que va decidir recórrer a l'obligatorietat de reprendre l'activitat en dues refineries després que la seva direcció hagués signat un acord salarial amb els sindicats majoritaris.