S'ha graduat la segona promoció d'alumnes del programa Beques Joves Talents d'Aigües de Barcelona i la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), en un acte celebrat aquest dimarts a l'Àgora del Museu de les Aigües. Es tracta d'un programa iniciat l'any 2016 i que actualment té 21 alumnes cursant estudis en universitats públiques catalanes, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB). Ara s'han graduat cinc universitaris.

El conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Felipe Campos, ha remarcat "el valor de les aliances amb entitats com la Confavc". Unes aliances que serveixen per fer realitat iniciatives com el programa Beques Joves Talents, amb el qual es vol "facilitar l'accés a la universitat de joves brillants, independentment dels recursos que tinguin". "Per Aigües de Barcelona, l’acció social i el compromís amb les persones són eixos fonamentals de la nostra activitat. Amb programes com aquest, volem contribuir a una societat més equitativa i sostenible, on es promogui la igualtat d’oportunitats, i això ho fem a través de la col·laboració amb les entitats del territori, en aquest cas, la Confavc", ha afegit Campos, que ha animat les cinc persones graduades a "convertir aquesta experiència en una plataforma de llançament al mercat laboral".

Els cinc universitaris graduats

En l'acte també han participat les cinc persones becades: Zepi Lin, graduat en Enginyeria Mecànica; Oumayya Allou, graduada en Enginyeria Química; Oumaima Seddik, graduada en Psicologia; Anggie Rizo, graduada en Física; i Oussama Ben El Fassi, graduat en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació. Totes elles han explicat la seva experiència durant la carrera i han destacat la importància d'haver obtingut la beca per cursar els estudis amb els quals somiaven i obrir les portes del seu futur professional. A banda, han intervingut el president de la Confavc, Jordi Giró; el president de l'Associació Suara, Mohamed El Amrami; i la directora d'Acció Social i Participació d'Aigües de Barcelona, Meritxell Farré — que ha moderat una taula rodona.

L'objectiu del programa Beques Joves Talents és "acompanyar joves acadèmicament brillants amb recursos econòmics limitats perquè puguin dur a terme estudis universitaris, fomentant, d’aquesta manera, la inclusió i equitat en l’educació". Els estudiants reben una beca que cada curs cobreix l'import de la matrícula i fins a 1.500 euros per a despeses relacionades amb els estudis. Un aspecte diferencial del programa és que els joves tenen un acompanyament especialitzat al llarg de tots els estudis, per afavorir el desenvolupament de les seves competències transversals i l’acostament al món laboral.

La primera promoció

La primera promoció es va graduar el setembre del 2021 i algun d'ells treballa ara per Aigües de Barcelona. Des d'aleshores, "les beques aposten per desenvolupar un futur professional en camps estratègics com la transformació digital, la innovació, la sostenibilitat i el desenvolupament social innovador". "Les persones participants en el programa poden accedir a oportunitats de treball i continuar tenint un grup de referència en l’acostament al món laboral gràcies al programa Alumni, que fomenta alhora la xarxa de col·laboració entre els participants i el lideratge ètic", afegeix la companyia.

Aigües de Barcelona subratlla que el programa és "una mostra del ferm compromís social i de la voluntat de posar les persones en el centre".  I afegeix que "dona resposta als tres eixos fonamentals del pacte social": la solidaritat, per garantir la igualtat d’oportunitats; l’ocupació de qualitat, que fomenta l’accés a llocs de treball dels estudiants graduats, que han millorat l’ocupabilitat amb aquest programa, i la reconstrucció verda, ja que aquest talent ha estat format per liderar la transformació ecològica, digital i de reindustrialització.