El govern espanyol i agents socials han iniciat els contactes per prorrogar els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre, amb el compromís de no "deixar-ne ningú enrere", però no hi han anunciat fins a quan. Coincideixen que l'acord no es farà sol per sectors i es mantindran les prestacions dels treballadors afectats.

Després de la reunió, celebrada a Palma de Mallorca, les parts s'han citat a continuar les reunions dilluns vinent amb la intenció compartida de no deixar l'acord per a l'últim moment, mantenir els ERTO i que l'ampliació de les condicions no es faci només amb criteris sectorials. Afegeixen també que les prestacions dels afectats no es veuran retallades a partir del sisè mes.

Per altra banda, es troben en negociació algunes diferències en els esquemes d'ajuts a les cotitzacions a la Seguretat Social, on patronal i sindicats demanen que s'exoneri més les empreses i treballadors que no han tornat a l'activitat. També està en debat posar o no data límit de vigència a aquest nou acord.

A aquesta primera reunió han assistit els ministres de Treball i d'Inclusió, Yolanda Díaz i Jose Luis Escrivá, respectivament; els presidents de les patronals CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva; i els secretaris generals de UGT i CCOO, Pepe Alvarez i Unai Sordo.

Punts d'acord entre les dues parts

Entre els punts d'acord amb els quals arrenca la negociació d'aquest tercer acord, Díaz ha mostrat la "sensibilitat" del govern espanyol a mantenir la quantia de la prestació extraordinària dels treballadors en ERTO en el 70% de la base reguladora, evitant que a partir del sisè mes aquesta es redueixi al 50%.

També ha manifestat la convicció de tots per "no esgotar els temps de negociació de què disposem", assolint un acord que sigui "fi i precís" per ser el més eficaços possibles, "definint molt bé tots els sectors i empreses perquè ningú no es quedi enrere".

Diferències en els esquemes d'ajuts

Amb aquest tret de sortida, el govern espanyol i agents socials tenen per davant moltes hores de negociació per aconseguir llimar algunes diferències. Entre els punts de desacord hi ha la durada d'aquesta pròxima pròrroga, ja que els agents socials reclamen que no es plantegi únicament fins al 31 de desembre sinó indefinit, encara que es revisi periòdicament.

També hi ha diferències sobre el sistema d'exoneracions en les cotitzacions socials, que són més elevades per a les empreses que tenen treballadors en actiu que per a aquelles que no. Sindicats i patronal volen que s'exoneri més a les empreses aturades, és a dir que les empreses paguin menys cotitzacions pels treballadors que no s'han incorporat a l'activitat que pels que sí, una cosa que el govern espanyol es compromet a estudiar.

Els autònoms demanen de prorrogar els ERTO fins a l'1 d'abril

El president de la CEOE ha ressaltat que totes les parts busquen arribar a un acord "el més ràpid possible" però és necessari ampliar les mesures, més enllà dels ERTO, atesa la situació d'alguns sectors com és el cas del turisme, i garantir que arribin a les empreses que més ho necessitin. Juntament amb sindicats i el líder de Cepyme, ha coincidit a reclamar una modificació del sistema d'exoneracions perquè protegeixi els qui ho necessitin.

"Un empresari no contractarà ningú perquè li financin el cost laboral, però un altre pot tenir problemes de liquiditat si no té activitat" i ha d'abonar cotitzacions socials, ha indicat Garamendi. Des de ATA també han reclamat prorrogar els ERTO fins a l'1 d'abril per a tots els sectors i de forma automàtica, i restablir la prestació extraordinària per cessament d'activitat per als autònoms.

800.000 treballadors segueixen en ERTO

Des dels sindicats han plantejat al govern espanyol que la nova pròrroga de les condicions no vingui amb una "data límit" i que no es faci només per sectors sinó deixant "finestres obertes" perquè "ningú es quedi enrere". També que s'exonerin més les cotitzacions dels treballadors que encara no s'han incorporat.

"Els ERTO han de durar tant com duri la pandèmia", ha conclòs Sordo, que vol un acord com més aviat millor i no esgotar terminis. En una línia similar, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, ha demanat que aquesta eina "duri el que sigui necessari".

Actualment, uns 800.000 treballadors a Espanya segueixen en ERTO, el que significa que més de tres quartes parts dels treballadors que van estar inclosos en algun expedient —més de 2,5 milions— ha sortit d'ell, la gran majoria per reincorporar-se al seu lloc de treball.

 

Imatge principal: La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Foto: Efe