El Govern de la Generalitat farà efectiu abans de final d'aquest 2021 el retorn de la totalitat de la paga extra del 2014 als treballadors i treballadores públics. Així ho han anunciat els representants de l’Administració en el marc de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, que s’ha reunit aquest dilluns. Això suposarà el pagament de 533 milions d’euros

Amb aquesta iniciativa, el Govern s’avança un any en el compliment total de l’acord signat el 2018 amb els sindicats pel retorn de les pagues i es referma en el seu compromís amb la recuperació dels drets laborals i la millora de les condicions de treball dels empleats de l’Administració. El text preveia la devolució d’un 55% de la paga abans de final d’any (293 milions), mentre que el 45% restant s’havia de retornar el 2022 (240 milions).

Inversió extra de 240 milions d'euros

Per tant, amb l'aprovació demà del decret llei sobre la qüestió, l'executiu català ha fet un esforç pressupostari, amb una inversió extra de 240 milions d’euros, que permetrà el retorn del 100% de la paga aquest any. Així, quedarà restablerta la totalitat de les pagues extraordinàries que els empleats públics van deixar de percebre.

La reunió de la Mesa, on estan representats els sindicats majoritaris de la funció pública (IAC, CCOO i UGT), també ha abordat altres qüestions com la voluntat de pagar el complement de productivitat l’any que ve un cop acordats els criteris de valoració.

La UGT ho celebra

Des de la UGT, han celebrat aquesta entesa a través d'un comunicat: "Aquest acord d’avui, que significa la recuperació efectiva de les 3 pagues extres que ens van robar (2012, 2013 i 2014), confirma el gran encert que va suposar la convocatòria l’any 2018 per part de la UGT, CCOO i USOC de la primera vaga general dels serveis públics de la Generalitat, la qual cosa va obligar el Govern a negociar el retorn de les pagues extres espoliades, a més de d’altres conceptes, i que es va plasmar a l’Acord del Comitè de Vaga de 12 de desembre de 2018", han escrit. 

D'altra banda, han explicat que, durant la trobada, el sindicat ha recordat "que l’acord de 2018 preveu la negociació de mesures de flexibilitat horària i de conciliació".  En aquest sentit, asseguren haver emanat a la funció pública que "elabori una instrucció per a primers de novembre per tal d’implementar un seguit de mesures, que teníem ja acordades a l’espera de la proposta definitiva per part de l’Administració".

Aquestes serien "la possibilitat de gaudir el permís de maternitat i paternitat en règim de jornada parcial, la possibilitat de decidir quan s’inicia el període per gaudir el permís per hospitalització no sent necessari fer-ho el primer dia d’hospitalització, l’ampliació de fins a 30 minuts addicionals extres de flexibilitat horària a l’inici de la jornada de permanència obligada per motius de conciliació o la possibilitat de compactar l’horari setmanalment en els casos de reducció de jornada". 

Més demandes 

"A banda de l’aplicació immediata d’aquestes mesures, la UGT  hem demanat la convocatòria del Grup de Treball per seguir avançant en aquesta matèria i que en cap cas ens oblidem d’altres que ja vàrem situar a la mesa de negociació com les 35 hores de jornada setmanal, la recuperació de 3 dies d’assumptes propis, la recuperació del 100% de retribucions durant el primer any de reducció de jornada per cura de fill o la implementació de la borsa d’hores del 5% de la jornada laboral per motius de conciliació, entre moltes d’altres", conclouen. 

 

Imatge principal: Una empleada pública / Europa Press