La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dimecres l'índex de referència de preus del lloguer per modular els creixements del sector, "ja que moltes ciutats catalanes estan experimentant un creixement elevat". En concret, Borràs ha remarcat que aquest índex aportarà més transparència i eines a les administracions públiques per actuar davant de l'increment de preus.

L'indicador, elaborat per la Generalitat després d'introduir 200.000 contractes de lloguer dipositats en l'Institut Català del Sòl (Incasòl) des de 2014, té un caràcter informatiu i permetrà a tots els usuaris conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat d'un habitatge ubicat en una zona concreta i amb unes característiques definides. Així, i amb diverses especificitats, la persona que faci la consulta a partir d'aquest dimecres observarà el preu mínim i el màxim estimat per a un lloguer concret.

"L'índex ofereix una aproximació fidel a la realitat del mercat de lloguer", ha assegurat la consellera, i ha afegit que aquest indicador aporta transparència i valor al sector.

Una legislació injusta

Borràs ha assegurat que la legislació espanyola "ni és justa ni equilibrada" amb els drets i deures de llogaters i arrendataris, i ha remarcat que la norma actual no deixa marge de maniobra al Govern. "No ens podem quedar de braços plegats, per la qual cosa espremerem al màxim les nostres competències en l'àmbit del lloguer", i ha apuntat que totes les actuacions per rebaixar els costos del lloguer beneficiaran la societat en general.

Ha explicat que les dades que ofereix l'índex de preus de referència s'anirà actualitzant i s'anirà completant a mesura que l'Incasòl disposi de mes informació.

Anar a cegues

Borràs ha anunciat que en els propers mesos la Generalitat aprovarà via Decret Llei incentius fiscals a aquells propietaris que lloguin dins del marge de l'índex de referència. "Fins que no estigui el Decret Llei es recomana que els llogaters indiquin el preu", ha remarcat per insistir que encara no és obligatori indicar-ho en qualsevol oferta. Entre els beneficis previstos figuren desgravacions en l'IRPF, en el tram autonòmic de l'impost de societats i ajuts específics per a la rehabilitació d'habitatges.

La consellera ha subratllat que fa falta esperar un parell de mesos per certificar que l'índex "funciona, i que funciona bé", per la qual cosa ha convocat en un parell de mesos els 27 ajuntaments que començaran a aplicar l'indicador. Aquests 27 municipis, entre els quals figuren Barcelona, Sabadell, Terrassa, Tarragona i Lleida, representen gairebé el 60% de la població de Catalunya, i la Generalitat estudiarà si les administracions locals també poden aplicar beneficis fiscals.

L'índex funciona com un cercador (disponible en la pàgina web de la Generalitat) que permet introduir diverses dades per afinar amb la recerca, entre els que figuren la zona de l'habitatge, els metres quadrats i si està moblada o no. "S'ha acabat anar a cegues, ara tindrem una referència clara i real del preu mitjà de lloguer", ha conclòs el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala.