El ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha plantejat aquest dijous una reforma de la cotització dels autònoms a la patronal i els sindicats. Segons la informació que ha avançat elDiario.es, el nou sistema entrarà en vigor a partir del 2023 i comptarà amb quotes d'entre 184 i 1.267 euros al mes, depenent dels ingressos. Després del rebuig que va generar l'anterior proposta, el ministre José Luis Escrivá ha presentat un nou sistema divideix els autònoms en 13 trams segons el rendiment, i compren des dels que ingressen menys de 600 euros mensuals fins als que superen els 4.050. 

Nova proposta

Els treballadors autònoms van criticar l'octubre passat la pujada de les quotes mensuals i la de la base de cotització. Segons el nou plantejament del ministre Escrivá, el 2023 la quota mínima serà de 184 euros mensuals per als autònoms que ingressin menys de 600 euros i la màxima arribaria gairebé als 1.267 euros al mes per als qui facturin més de 4.050. El període de transició per adaptar-se al canvi de sistema, tal com ha plantejat Escrivá, és de nou anys. En aquest temps, la quota mínima i la màxima s'allunyaran fins que arribin als 183,6 i 1.266,6 euros respectivament. No s'espera que entri plenament en funcionament fins al 2031. Per als treballadors autònoms amb menys ingressos, el ministeri també ha plantejat que durant els dos primers anys la quota mínima sigui una tarifa plana de 70 euros. 

"Bogeria"

Patronal i sindicats hauran de valorar ara la nova proposta abans de la pròxima reunió amb el ministeri dilluns vinent. De moment, alguns agents socials ja s'hi han posicionat en contra, com ara l'Associació d'Autònoms (ATA). El seu president, Lorenzo Amor, ha fet públic el seu rebuig a la proposta a través d'un missatge a Twitter, la qual ha titllat de "bogeria". D'altra banda, altres han criticat el llarg període de transició que els autònoms amb menys ingressos hauran d'esperar per pagar menys. 

Davant l'anterior proposta d'Escrivà pels autònoms, Amor ja va opinar que el canvi "provocarà que un autònom ha de pagar entre 96 i 225 euros més l'any vinent, segons si és autònom persona física o autònom societari", afegint que aquest "no és el millor moment" per implantar una mesura d'aquesta naturalesa davant la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus.