La vicepresidenta primera i ministra d'Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, ha admès aquest dimecres que l'Executiu s'està plantejant una nova rebaixa fiscal per intentar abaratir la factura de la llum davant de l'augment de preus dels últims mesos i intentar complir la meta marcada pel president Pedro Sánchez que la factura mitjana d'enguany sigui igual que la del 2018, que ha estat la més cara dels últims 7 anys.

En una entrevista a Onda Cero, Calviño ha admès que els impostos són un dels factors que està barallant el govern, dins del pla de xoc per abaratir la llum i segons ha avançat El Periódico, aquesta nova rebaixa fiscal podria venir per la reducció al mínim de l'impost especial sobre el 5% de l'electricitat.

En aquesta mateixa entrevista, la ministra també ha afegit, i recordat, els tres elements que conformen el preu de la llum, en primer lloc el preu majorista del megawatt hora, els càrrecs del sistema i els impostos i ha reconegut que el govern pot actuar dins del preu final i que ara mateix està en l'estadi d'analitzar i preparar un pla de xoc, que la ministra Ribera va començar a desgranar, molt poca cosa, aquesta setmana. 

Ara mateix, els tres impostos que trobem fins de la nostra factura de la llum són l'IVA, que va ser el protagonista de la primera rebaixa fiscal, l'impost sobre la producció i l'impost especial sobre l'electricitat, que sembla que serà l'escollit per rebaixar i reduir la pressió sobre els consumidors. 

Rebaixa de l'IVA del 21 al 10%

La primera mesura fiscal del govern espanyol per intentar que el preu de la factura de llum no seguís pujant va ser rebaixar de manera temporal l'IVA sobre l'electricitat del 21 fins al 10%. Aquesta mesura es va prendre el mes de juny passat i s'allargarà fins a final d'any, però si els preus continuen com fins ara, podria obligar el govern espanyol a prorrogar aquest termini. 

La rebaixa té un efecte real quan el preu mitjà mensual del mercat majorista d'electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megawatt hora, avui està a més de 135 euros. A banda, l'executiu estatal també va aprovar una aplicació del 10% de l'IVA a tots els consumidors vulnerables severs fins a final d'any amb independència de la potència contractada i del preu del mercat.

Segons l'aleshores portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, amb la mesura les llars espanyoles pagaran de mitjana un 10% menys a la factura de la llum. "Són mesures extraordinàries per abordar el problema i contribuir que la recuperació econòmica es pugui consolidar" va afirmar.

Amb aquesta mesura, el govern espanyol calcula que les famílies de l'estat estalviïn 857 milions d'euros en la factura elèctrica, de manera que l'Estat deixarà d'ingressar aquests diners