El govern espanyol ha emès un comunicat on “lamenta” l’anunci per part de Nissan del tancament de la seva planta de Barcelona i apunta que un cop coneguda la decisió s’obre un període de negociacions on s’establiran els terminis i les condicions del procés. L’executiu espanyol té previst també convocar en els pròxims dies la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i centrals sindicals per analitzar conjuntament la situació i estudiar “diferents escenaris de futur”.

Al seu comunicat el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme apunta que la decisió de Nissan suposa “a mitjà termini” el tancament de les instal·lacions a Barcelona i assegura que ja ha proposat a la presidència de la companyia la creació d’un grup de treball per estudiar escenaris alternatius que garanteixin la continuïtat de l’activitat industrial.

El Ministeri considera que la continuïtat de la planta “és possible mitjançant el pla de viabilitat presentat fa alguns mesos a la presidència de Nissan i elaborat de manera conjunta pel Ministeri d’Indústria i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca”.

Segons l’executiu espanyol la viabilitat de la planta de Barcelona “té sentit econòmic” i per a Nissan és més rentable invertir que assumir el cost del tancament, que podria superar els 1.000 milions d’euros. La planta, segons el Ministeri, té “caràcter estratègic” i abandonar Barcelona “és abandonar la Unió Europea amb el conseqüent cost reputacional en un mercat de 500 milions d’habitants”.

En tot cas el Ministeri ja apunta que un cop coneguda la decisió de Nissan “s’inicia un període de negociacions on s’establiran els terminis i les condicions del procés”. A més, el govern espanyol “convocarà en els pròxims dies la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el consorci de la Zona franca, a més de centrals sindicals, “per analitzar conjuntament la situació i estudiar escenaris de futur”.