El govern de Pedro Sánchez impulsarà una revisió tècnica del reglament d'enllumenat exterior, però no establirà cap tipus de límit, només recomanacions, a l'ús de llums de Nadal per part de les administracions locals, segons l'esborrany del Pla de Contingència Energètica. El document, el contingut del qual encara no és definitiu i va ser avançat divendres passat a les comunitats autònomes en el marc de la Conferència Sectorial d'Energia, incideix en els suggeriments del Ministeri per a la Transició Ecològica dels últims mesos, i preveu introduir nova informació explicativa a la factura de la llum.

En aquest sentit, l'exponent més clar de l'ús responsable o no que fan els ajuntaments és l'alcalde de Vigo, també socialista, Abel Caballero. Aquest ja va anunciar l'estiu passat que no pensa recular amb el desplegament d'onze milions de llums led per Nadal. En paral·lel, des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies ja es va advertir que suprimir l'encesa en aquestes festes per la crisi energètica "seria un drama econòmic" per al comerç i el sector de la restauració. Els alcaldes que aposten per l'enllumenat es limiten a adoptar mesures raonables que estalviïn energia, però sense prescindir de la tradició i sense condemnar aquests sectors que generen tanta ocupació.

En concret, l'usuari trobarà a la factura el consum mitjà registrat al mateix codi postal, una novetat amb què es pretén incentivar l'estalvi mitjançant la comparació amb els consumidors veïns. D'acord amb el Pla provisional, aquest detall s'inclourà a les factures amb menys de 15 quilowatts (kW) de potència contractats, cosa que inclou llars i petites i mitjanes empreses (pimes). D'altra banda, l'Executiu manté les recomanacions que ha compartit amb la ciutadania des de fa mesos a través de les xarxes socials, destinades a fer un ús més intel·ligent de l'energia, guanyar eficiència i reduir la factura. L'esborrany, que encara podria variar abans d'enviar-se els propers dies a Brussel·les, també insta a controlar l'ocupació d'aigua calenta a les empreses, evitant-ne l'ús quan no sigui imprescindible.

En les últimes setmanes, la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha participat en una ronda de converses amb els principals agents sectorials, socials, polítics i de la societat civil per demanar propostes, amb l'objectiu que Espanya en redueixi el consum de gas, d'acord amb el compromís adquirit en el marc europeu. El Pla està dissenyat per a una nova etapa en l'àmbit de l'energia a la Unió Europea, marcat per la voluntat d'acabar amb la dependència de Rússia després de la guerra a Ucraïna, i cerca accelerar un canvi de model basat en les renovables, l'electrificació economia, estalvi i eficiència. 

El cas d'Alemanya

Si mirem fora de l'Estat espanyol, l'exemple més taxatiu en suprimir l'enllumenat per Nadal és Alemanya, tot i que també hi ha discrepàncies. El govern ha instat a les persones i les empreses a reduir l'energia tant com sigui possible a causa dels temors per l'escassetat de gas i els costos en espiral a mesura que Rússia accelera el subministrament. I ara els districtes de tot el país es plantegen què fer durant el període de Nadal. Alemanya és coneguda pels seus extensos Weihnachtsmärkte (mercats de Nadal) que inclouen moltes parades i una il·luminació alegre.

Observant les mesures d'estalvi energètic a escala nacional, el Senat de Berlín va dir la setmana passada que no contribuiria al cost de les famoses llums de Nadal a Kurfürstendamm aquest any. A l'agost, el Senat va dir que discutiria les retallades a la il·luminació de Nadal d'aquest any, així com diverses altres mesures. "Cada quilowatt hora que estalviem és una contribució", va dir aleshores el senador d'Economia, Stephan Schwarz. El grup AG City, responsable de l'espectacle LED anual a Ku'damm, assegura que té previst intentar finançar la il·luminació, que costa uns 600.000 euros, mitjançant donacions.