El temor de perdre el projecte, ha fet que La Moncloa hi dediqui tots els esforços. El govern espanyol ha concedit 397,37 milions d'euros d'ajuda al projecte presentat pel grup Volkswagen i Seat al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (Perte VEC), fet que suposa més que duplicar (+137% ) la quantitat adjudicada a la resolució provisional, publicada el mes d'agost passat. L'Executiu ha donat a conèixer aquest dimarts els detalls definitius de la concessió d'ajudes vinculades al Perte VEC i que finalment subvencionarà deu iniciatives, de les tretze presentades al principi. Tot i això, Ford ha retirat la seva proposta, per la qual cosa només han quedat fora els consorcis d'empreses liderats per Rieju i per Global Gabes (vinculat a la gigafactoria de bateries de Navalmoral de la Mata a Extremadura).

Cap a l'electrificació

En total, el Perte VEC repartirà ajuts a deu projectes d'agrupacions d'empreses per un import de 877,2 milions d'euros, fet que suposa un 29,5% del pressupost total de 2.975 milions d'euros i millora l'adjudicació provisional de 600 milions i que donava cobertura a prop del 20% del pressupostat. Des del govern de Pedro Sánchez van ressaltar que els fons adjudicats de forma definitiva superen gairebé de 300 milions d'euros els concedits de forma provisional i van apuntar que aquests mobilitzaran inversions per part del sector privat per 2.250 milions d'euros. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va afirmar que els projectes finançats a la primera convocatòria del Perte VEC "mostren el gran potencial" que té Espanya per liderar l'electromobilitat a Europa i reforcen el compromís del Govern amb donar suport a la transformació de la indústria de l'automòbil cap a una mobilitat més sostenible. "Des del Ministeri continuarem treballant per posar a disposició del sector més recursos públics per acompanyar les importants inversions que ha de fer el nostre ecosistema empresarial per electrificar la seva cadena de producció i nous actors globals que volen invertir al nostre país", ha afegit.

El projecte 'Future: Fast Forward' del grup Volkswagen i liderat per Seat, que contempla la posada en marxa d'una planta de bateries a Sagunt (València), és el que rebrà una suma més gran d'ajudes, amb 367,37 milions, respecte a l'adjudicació inicial de 167,3 milions. En segon lloc, per volum d'incentius, se situa Mercedes-Benz, amb el seu projecte de transformació integral de la cadena de valor de la mobilitat elèctrica per a la sostenibilitat i competitivitat en el desenvolupament i la fabricació a Vitòria d'un monovolum elèctric. La dotació d'aquesta iniciativa és de 170,4 milions d'euros, un 6,9% dels repartits inicialment.

Per part seva, el projecte Hub-dCO2 de descarbonització per a la fabricació adaptativa, modular i multireferència de cotxes elèctrics rebrà 107,8 milions d'euros (2,6% més) i Tesi, liderat per Opel, comptarà amb ajudes per 52,2 milions (una xifra un 23% superior a la provisional). A més, el Govern repartirà 40,06 milions d'euros (+2,2%) a la iniciativa de Renault de crear un ecosistema industrial d'innovació per a la producció de vehicles elèctrics i connectats a Espanya, alhora que obtindrà el projecte liderat per SAPA 32,86 milions (+30%). La iniciativa encapçalada per Faurecia tindrà ajudes per 28,2 milions, una pujada del 8,8% respecte al document inicial, la que lidera Irizar comptarà amb 24,18 milions, un 0,6% més, i la de Fagor en tindrà 8,78 milions d?incentius, un 22% d'increment.

La novetat principal d'aquest llistat definitiu dels ajuts del Perte VEC és la incorporació de la proposta ARIES, liderada per Stellantis, per a la factoria de Vigo, amb una subvenció de 15,19 milions d'euros. Des del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme van recordar que des d'aquest moment les empreses adjudicatàries hauran de presentar els avals exigits, amb la previsió que els fons es comencin a repartir abans de final d'any. La intenció és avançar el 90% de l'import total de l'ajuda a cada beneficiari. A més, l'Executiu, una vegada finalitzada la primera edició del Perte VEC, llançarà una segona convocatòria "per oferir continuïtat al suport que necessita el sector per abordar l'electrificació amb èxit".