El Govern de la Generalitat, a través de la Conselleria d'Empresa i Treball, destinarà un total de 2,5 milions d'euros per consolidar la represa de l'activitat firal a Catalunya a través de diverses subvencions. Així ho ha anunciat aquest dimecres el director general de Comerç, Jordi Torrades, en una roda de premsa dins del marc del 29è Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra a Vic aquesta setmana. Torrades també ha explicat que aquest sistema de subvencions tindrà una periodicitat anual, i té per objectiu “confirmar ben aviat la recuperació total del sector firal”. A més, aquesta ajuda del Govern, cal apuntar, s’emmarca dins del Pla d’Acció de Comerç 2022-2025 que, en matèria de fires, té “el retorn a la presencialitat” entre els seus objectius principals.

El director general també ha actualitzat el calendari firal de l’any declarant que “el nombre de les activitats firals augmenta un 19,1% en relació amb el 2021”, encara que cal tenir en compte les restriccions derivades de la covid, sobretot en matèria de màxim nombre de persones en un mateix punt. En concret, l’última actualització del Registre d’Activitats Firals recull 436 cites a celebrar-se arreu del país durant 2022, entre les quals destaquen especialment les 63 fires internacionals i estatals, que arriben a “registres de rècord”, ha precisat Torrades. El director general de Comerç també ha assenyalat que la Covid ha estat la principal causa de l’aturada en el sector de les fires. Amb l’objectiu de contrarestar aquesta situació, l’any 2021 el departament d’Empresa i Treball ja va distribuir ajuts extraordinaris per valor de gairebé 1,6 milions d’euros a tots aquells organitzadors firals afectats econòmicament per les conseqüències de la Covid-19. 

Per la seva part, la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Coralí Cunyat, ha manifestat que des de la institució valoren "el compromís ferm del Govern amb les fires. Són molt benvingudes les ajudes anunciades que se sumen a les anteriors en època de restriccions. I si no vaig errada, Catalunya és l'única comunitat autònoma que dona aquest suport econòmic". Pel que fa a la recuperació de les fires Cunyat ha insistit en el fet que actualment Catalunya està en un moment "de reactivació, de recuperació, d'il·lusió, de represa. A poc a poc, a finals de l'any vam començar a arrencar l'activitat de manera normalitzada i estem recuperant progressivament els esdeveniments del calendari firal de Catalunya. Alguns els hem recuperat, altres s'han quedat pel camí... però la gran majoria s'estan tornant a celebrar i hem incorporat esdeveniments nous. Continuem sent un país de fires".

 

Sostenibilitat i innovació

El tema central del Congrés de Fires d’enguany és la sostenibilitat i és per això que Torrades ha remarcat que la sostenibilitat i la innovació són les dues grans palanques de futur de les fires que també identifica i recull  el Pla d’Acció 2022-2025. En aquest sentit, la situació derivada de la pandèmia ha accelerat els canvis, sobretot en matèria de transformació digital, però ha animat el sector a diferenciar-se i excel·lir: “No serveix només fer servir les xarxes socials per ser-hi, ni tampoc introduir eines digitals o mesures sostenibles perquè siguin moda. El que és rellevant és fer valdre les singularitats, les experiències i, en definitiva, el relat de l’activitat firal organitzada”, ha conclòs el director general de Comerç.