El Departament d'Empresa, els sindicats CCOO i UGT, i les patronals Foment i Pimec, juntament amb la resta d'agents socials implicats, han tancat un preacord per al nou Pacte Nacional per la Indústria, que preveu invertir almenys 2.800 milions d'euros fins al 2025. Després de deu mesos de treball, els agents implicats han consensuat un document que detalla accions transversals, amb pressupost i calendari associat, per tal de fer un salt endavant en la transformació del model productiu del país. L'objectiu del preacord és reindustrialitzar Catalunya en clau verda, innovadora i digital, així com per impulsar la transició energètica, potenciant les energies renovables i la rehabilitació d'edificis, tal com han confirmat fons del Departament a El Periódico. El nou Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) augmenta en 1.000 milions el seu pressupost respecte a l’anterior amb l'objectiu que l'any 2030 la indústria tingui un pes del 25% al producte interior brut (PIB) català, davant del poc menys del 20% actual. Segons la informació que el citat diari, dins del capítol de les inversions té un pes destacat l'energia, amb una inversió aproximada de prop de 400 milions. 

Revulsiu per la indústria catalana

El preacord posa fi a mesos de negociacions de la mà del conseller d'Empresa, Roger Torrent, juntament amb la directora general d'Indústria, Natalia Mas. La intenció del Govern era haver tancat aquest pacte en el mes de gener, però les contínues desavinences entre les diferents parts han dilatat l'acord en el temps. La intenció per part del Govern és oficialitzar aquest preacord al mes de setembre en un acte protocol·lari, segons han confirmat al citat diari fonts oficials de la Conselleria d'Empresa. 

Aquest divendres es va produir l'última reunió de treball entre la conselleria i els agents socials, de la qual ha sortit aquest preacord. El principi d’acord contempla mesures per donar un impuls al sector i planificar les inversions de recursos públics fins al 2025, així com pensar en les transicions que el sector de la indústria haurà de fer front durant els pròxims anys. El Pla es divideix en diverses carpetes, entre les quals destaca especialment, l'energètica, amb una inversió pels pròxims tres anys d'aproximadament 400 milions d'euros. Un altre dels compromisos que s'han marcat és potenciar el sector de l'hidrogen i per això es pretén destinar uns 20 milions d'euros, un increment important, respecte als primers esborranys del pacte, on el Govern limitava la inversió a 800.000 euros. Segons les últimes dades d’Empresa, el sector de l’hidrogen a Catalunya factura actualment 426 milions d’euros i ocupa 1.300 persones a través de 140 empreses.  

Els 2.800 milions d’euros que el Govern s'ha compromès a invertir en el Pacte Nacional per a la Indústria surten d'una combinació del pressupost ordinari dels departaments i extraordinari mobilitzat expressament. El total podria acabar elevant-se fins a prop dels 3.300 milions d’euros si la Generalitat aconsegueix concretar la recepció de fons de la Unió Europea.