El Govern i els agents socials i econòmics han signat aquest dilluns l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social de Catalunya, una eina que té com a objectiu marcar el full de ruta per fer front a la crisi derivada del coronavirus. Un acord que és, segons ha anunciat el president de la Generalitat Quim Torra, un "compromís històric de país per no deixar enrere a ningú" en la recuperació de la crisi i que se centra en "el diàleg i el consens amb els agents socials". 

En l'acte, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, hi han participat el president de Catalunya, Quim Torra; el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón: el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el president de Pimec, Josep González; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; i els secretaris generals de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i d'UGT de Catalunya, Camil Ros.

Polítiques expansives

El text apunta els punts clau per sortir de la crisi i, com a punt important, la Generalitat es compromet a fer polítiques públiques expansives, quelcom que tant Torra com Aragonès han reivindicat durant la presentació de l'acord. "Hem de poder dur a terme la inversió pública més gran de la història de Catalunya", ha asseverat el vicepresident.

 

El text assenyala com a eixos estratègics "l'economia per a la vida", la digitalització, la transició ecològica i la societat del coneixement i preveu prioritzar inversió pública en sectors com la sanitat, les infraestructures, la recerca, el medi ambient, l'educació o la indústria.

En paraules del conseller Homrani, es tracta "d'un acord que deixa clar que el Govern ha d'invertir en polítiques expansives, i que situa de forma clara la voluntat conjunta d'eradicació del frau laboral i la vulneració de drets, així com l'objectiu de millorar el benestar social".

La consellera Chacón ha volgut recordar que "ara també és l'hora del teixit productiu", que també té cabuda en aquest acord i que cal "acompanyar empreses i treballadors a superar la crisi però també a adaptar-se, a crear el teixit de demà". En aquest sentit ha reclamat una vegada més el compromís amb el Pacte Nacional per la Indústria (PNI), assegurant que "cal un compromís total perquè la indústria tiri endavant i comprometre'ns amb el pacte mitjançant la concertació amb els agents socials i les administracions".  

El document també emplaça les parts a establir "criteris d'equitat de gènere i demogràfics que garanteixin la igualtat d'oportunitats per a tothom", impulsar una llei de la gent gran i promoure la igualtat efectiva entre homes i dones, entre d'altres mesures.

La recepta

Tots els presents a la signatura han celebrat la voluntat de concertació i diàleg entre els sindicats, les patronals i el Govern, asseverant que "és molt difícil posar-nos tots d'acord amb el temps rècord amb què ho hem fet", i han asseverat que "la concertació i el diàleg són la recepta per tirar endavant".

Per la seva banda, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha celebrat que els actors implicats hagin assumit el compromís "de donar la màxima seguretat a tots els aspectes relacionats amb l'àmbit de la feina" i que s'hagin posat a sobre de la taula "tots els instruments que van en la direcció de salvaguardar llocs de treball", crear-ne de nous i potenciar la reindustrialització de Catalunya. Per part de Pimec, Josep González ha dit que amb aquest acord el Govern i els agents socials i econòmics han intentat "que ningú es quedi enrere" i ha advertit que la reconstrucció "no es fa en dos dies" i que aquesta estarà condicionada a l'evolució de la pandèmia, una pandèmia que, si continua, "serà necessari arbitrar mesures que ajudin a aguantar el nostre teixit empresarial".

Pacheco ha estat el més crític amb l'acord, assegurant que "és molt positiu però va tard, s'hauria d'haver fet al març", i a més que la situació política i econòmica del país fa necessari "incrementar l'exigència mútua", de manera que esperen que "tothom, però sobretot el Govern, estigui a l'altura".

Finalment, Camil Ros ha insistit que es tracta d'un acord de base i que no és el final de la negociació "sinó el seu inici" i ha alertat que, si no s'estigués vivint la crisi sanitària actual, la seva organització tindria "dubtes sobre si signar-lo o no".