El Govern ha activat aquest dimecres una nova línia d'ajudes econòmiques per a empreses i autònoms afectats per la pandèmia de la Covid per valor de 993 milions d'euros. Aquesta posada en marxa respon a la presentació que ja va fer el Govern de la Generalitat i els principals agents econòmics i socials del país aquest dilluns.

De fet, l'acord presentat dilluns estableix el mètode per distribuir aquests ajuts, derivats del Reial decret llei 5/2021 de 12 de març de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia amb l'objectiu de rescatar el teixit productiu de Catalunya i protegir els llocs de treball.

L’objectiu d’aquesta línia és que les empreses i els autònoms puguin cobrir els deutes pendents amb proveïdors, entitats  financeres i pagar els deutes derivats dels costos fixos. Aquests deutes han d’haver meritat entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021 i procedir de contractes anteriors al 13 de març de 2021.

Els beneficiaris de la línia, podran ser empreses i treballadors autònoms d’un total de 191 sectors econòmics que hagin realitzat l’activitat econòmica durant els darrers dos anys i continuïn el 2021, i que el 2020 hagin declarat un descens del volum anual d’operacions de més d’un 30% de la seva activitat, respecte a l’exercici anterior. Les empreses beneficiàries hauran de tenir la residència fiscal a Catalunya, excepte aquelles que tinguin una facturació superior, que poden presentar les sol·licituds, d’acord amb la normativa estatal, en diverses comunitats autònomes.

El Govern i els agents econòmics i socials, Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, van anunciar aquest dilluns que havien acordat ampliar els sectors d’activitat amb l’objectiu de beneficiar el màxim nombre de beneficiaris dels ajuts definits pel Govern espanyol, que representa un total de 189.861 empreses i professionals.

L’ordre d'inscripció no donarà preferència per rebre les ajudes

D’acord amb el text publicat aquest dimecres al DOGC, la sol·licitud dels ajuts es farà a través del tràmit d’inscripció prèvia. A part, la voluntat del Govern "és facilitar els tràmits als interessats i disposar de la informació necessària per poder atorgar i pagar els ajuts de la forma més òptima i ràpida possible".

Això vol dir que els interessats en rebre les ajudes, siguin empreses o autònoms, que compleixin amb els requisits mínims hauran d'omplir un formulari per inscriure’s abans que es publiquin les bases reguladores i la convocatòria dels ajuts. Ara bé, la inscripció prèvia no donarà cap mena preferència a l'hora de rebre les ajudes abans. De fet, segons l’Ordre, la presentació del formulari permet al departament d’Economia i Hisenda verificar amb l’AEAT les dades necessàries per autoritzar l’ajut.

El formulari d’inscripció prèvia, que ja està disponible es podrà presentar a partir de la setmana vinent i fins al 30 de juny. A més a més, a través de Tràmits gencat també es pot trobar informació detallada sobre l’obtenció dels sistemes d’identificació i signatura electrònica necessaris per poder tramitar la sol·licitud, en aquest sentit, el Departament d’Empresa i Treball farà públic en els pròxims dies les bases reguladores d'aquestes noves ajudes.